Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Novozélandska tragédia: Pád horiaceho balóna neprežilo 11 pasažierov!

Miesto v Cartertone kam dopadol balón potom, ako sa vznietil Zobraziť galériu (5)
Miesto v Cartertone kam dopadol balón potom, ako sa vznietil (Zdroj: SITA)

WELLINGTON - Pri zrútení teplovzdušného balóna dnes na Novom Zélande zomrelo jedenásť ľudí - desať pasažierov a pilot. Vyhliadkový let, ktorého sa zúčastnilo päť manželských párov, sa zmenil na tragédiu počas pristávacieho manévru, keď kôš zavadil o elektrické vedenie.

Balón sa potom vznietil a spadol na pole. Nešťastie, ktoré je na Novom Zélande najväčšou leteckou haváriou za posledných 30 rokov, nikto neprežil.

Miestne médiá informovali, že výlet balónom dostali jeho dnešní pasažieri ako darček k Vianociam. Vyhliadkovému letu blízkosti vidieckeho mestečka Carterton, ktoré leží asi 80 kilometrov severne od Welingtonu, preto prizeral rad príbuzných. Tí ale mohli katastrofu len bezmocne sledovať.

Na mieste podľa svedkov panovalo veľmi priaznivé počasie - svietilo slnko a vial len slabý vietor. Let, ktorý trval zhruba pol hodiny, prebiehal po celú dobu veľmi pokojne a k problémom došlo až pri pristávacom manévri.

"Keď začal balón klesať na pristátie, zavadil o drôty elektrického vedenia, čo viedlo k vznieteniu koša," opísal priebeh nehody šéf oblastnej polície Brent Register. Potom začal balón krátko stúpať, ale potom sa v plameňoch zrútil k zemi.

Dvaja z pasažierov sa chceli po prepuknutí požiaru zachrániť skokom, ale svoj pokus o záchranu neprežili. "Bolo to strašné. Balón letel vysoko hore, vraj kvôli tomu teplu, a my sme videli, ako z neho dvaja ľudia vyskočili. Všetci kričali. Potom začal celý balón horieť a jednoducho spadol," opísala udalosti očitá svedkyňa Aurea Hicklandová, ktorú citoval novozélandský denník New Zealand Herald.

Ďalší zo svedkov, miestny usadlík David McKinley, hovoril v reportáži televíznej stanice TVNZ: "Keď som ho prvýkrát videl, letel kúsok nad stromami. Vyzeralo to, ako by chcel nabrať výšku. Potom už z neho boli len desaťmetrové plamene. Spadol dolu ako nejaká raketa. "

Balón typu Cameron A-210 patril k najväčším na Novom Zélande. Vošlo sa do neho desať ľudí a pilot. Dnešný let riadil Lance Hopping, majiteľ miestnej firmy prevádzkujúcej vyhliadkové lety a veľmi skúsený pilot, ktorý mal za sebou tisícky hodín vo vzduchu.

Hoci väčšinu popálených tiel zatiaľ nebolo možné identifikovať, polícia mená obetí pozná. Oficiálne však zatiaľ potvrdila len smrť pilota. Príčiny havárie úrady vyšetrujú.

Dnešné nešťastie je najväčšou novozélandskou leteckou katastrofou od roku 1979. Vtedy nad Antarktídou havaroval vyhliadkový let spoločnosti Air New Zealand a zomrelo pritom všetkých 257 ľudí na palube. Na novozélandskom území ide dokonca o najväčšiu tragédiu za posledné polstoročie od chvíle, kedy sa roku 1963 pri Kaimai Range zrútilo lietadlo typu DC-3. Vtedy zomrelo 23 ľudí.
 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu