Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Irán sa vyhráža USA: Zastavíme ropu z Perzského zálivu

Hormuzský prieliv
Hormuzský prieliv (Zdroj: Hormuzský prieliv)

TEHERÁN - Irán dnes pohrozil, že zablokuje transport ropy cez Hormuzský prieliv v prípade, ak Západ uvalí sankcie na iránsky ropný export.

"Keď zavedú sankcie na vývoz ropy z Iránu, cez Hormuzský prieliv nepretečie ani jediná kvapka ropy," varoval prvý iránsky viceprezident Muhammad Rezá Ráhímí, ktorého citovala oficiálna tlačová agentúra IRNA.
      
Úzkym Hormuzským prielivom medzi Iránom a Ománom vedie strategicky významná námorná trasa, ktorá sa využíva na prepravu ropy a zemného plynu z oblasti Perzského zálivu. Cez úžinu sa exportuje väčšina ropy z Saudskej Arábie, Iránu, Spojených arabských emirátov, Kuvajtu a Iraku, ako aj prevažná časť skvapalneného zemného plynu z Kataru.
      
Západ podozrieva islamskú republiku zo snahy vyvinúť jadrové zbrane, čo však Teherán rozhodne popiera. Napätie sa vystupňovalo po novembrovej správe Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE), ktorá poukázala na vojenské aspekty iránskeho nukleárneho programu.
      
Spojené štáty aj EÚ v tejto súvislosti zvažujú prijatie sankcií na vývoz ropy z Iránu, ktorý je piatym najväčším vývozcom ropy na svete.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu