Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Výsledky sčítania šokovali: V Česku je viac rytierov Jedi ako Rómov!

Yoda: Jedna z hlavných postáv americkej sci-fi ságy
Yoda: Jedna z hlavných postáv americkej sci-fi ságy

BRATISLAVA/PRAHA - Viac ako 15-tisíc ľudí v Česku vyznáva náboženstvo rytierov rádu Jedi z Hviezdnych vojen. Ukázali to predbežné výsledky sčítania ľudu, ktoré v krajine pred časom prebehlo. "Svetlú stranu sily" uctieva viac ľudí, ako sa prihlásilo k rómskemu etniku.

O výsledkoch informoval portál idnes.cz. Nespomenul však, koľko ľudí sa prihlásilo na "Temnú stranu sily," k predstaviteľom zlovestných Sithov. K prívržencom rádu Jedi zo slávnej sci-fi ságy sa najčastejšie hlásili ľudia z Prahy, bolo ich asi 3-tisíc.

"Štatistikom neprislúcha súdiť, či niečo je alebo nie je náboženské hnutie. Malé okresné mesto však nie je zanedbateľný jav," uviedol Stanislav Drápal zo štatistickej komisie. 
 
Sčítanie ďalej ukázalo, že pribudlo veriacich, ktorí sa však nehlásia k žiadnej cirkvi. Zvýšil sa aj počet ľudí, hlásiacich sa k moravskej národnosti. Je ich viac než pol milióna, čo je oproti obdobiu spred desiatich rokov nárast o 142 tisíc. Vo vymierajúcom Česku je to významná vec.
 
Veľké sčítanie ľudu, ktoré sa robí raz za 10 rokov, prebehlo tento rok aj u nás na Slovensku. Sprevádzali ho polemiky o tom, či je naozaj anonymné, alebo či sa dá dostať k osobným údajom jednotlivých obyvateľov. Ktovie, aké prekvapenia prinesú prvé údaje, ktoré by mohli byť už onedlho.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu