Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

V Tatrách začali počítať kamzíky

POPRAD – V Tatranskom národnom parku (TANAP) dnes začalo pravidelné jesenné spočítanie kamzíkov. Do zisťovania početného stavu kamzíka je zapojených vyše 100 ľudí.

Počítať kamzíky na takmer šesťdesiatich lokalitách Tatranského národného parku budú spolu so Správou Tatranského národného parku aj Štátne lesy TANAP-u a pracovníci z poľského Tatranského národného parku (Tatrzanski Park Narodowy).

Pri tohoročnom jarnom sčítaní v Tatrách napočítali ochranári a lesníci 967 jedincov. Predpoklady v prírastkoch, ktoré sa podarilo zistiť aj vďaka monitorovaniu a online prenosom web kamerovým systémom, sú priaznivé a odborníci očakávajú pozitívne výsledky, informovala hovorkyňa ministerstva životného prostredia Beatrice Hudáková.

Objektívnosť celkového počtu stavu kamzíka vrchovského tatranského môže ovplyvniť aj zlé počasie so slabou viditeľnosťou. Tento rok však počasie v Tatrách praje. Spočítavanie, ktoré potrvá do stredy, je zamerané najmä na zistenie tohtoročných prírastkov mláďat.

Počas viac ako 50-ročného sledovania populácie kamzíka zaznamenali Štátne lesy TANAP-u najnižší počet kamzíkov na tomto území koncom 90-tych rokov minulého storočia. Ich počet vtedy klesol pod 200 jedincov. Naopak, najviac kamzíkov zaznamenali v rokoch 1964 až 1965, keď sa ich počet vyšplhal až do 1000 kusov. V súčasnosti je podľa výsledkov prechádzajúcich sčítavaní možné konštatovať, že počty kamzíkov stúpajú a nie je nutné obávať sa o ich existenciu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu