Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Slovenky užívajú lieky, ktoré mali v USA usmrtiť pacientky!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Na Slovensku sa predáva antikoncepcia, ktorá má stáť za smrťou 190 obetí! Viaceré pacientky, ktoré Yasminelle, Yasmin a Yaz užívali, dostali infarkt. Liečivo totiž môže zvyšovať zrážanlivosť krvi a hrozí, že vzniknuté zrazeniny upchajú cievy. Nemecká farmaceutická firma Bayer však naďalej tvrdí, že jej lieky sú bezpečné.

Proti spoločnosti sa v USA vedie asi 10-tisíc súdnych procesov a Bayer už odškodnil 170 obetí sumou 10 miliónov dolárov. U nás je antikoncepcia dostupná od roku 2006, pričom vlani do lekární dodali asi 60-tisíc balení liekov Yasminelle a Yaz. Za ten čas majú kontrolóri hlásené dva prípady nežiaducich účinkov. Antikoncepciu zatiaľ z trhu stiahnuť neplánujú. Informovali Hospodárske noviny.

Hovorkyňa Bayeru na Slovensku Lele Zemanová tvrdí, že ich lieky sú bezpečné a riziká hrozia len v niektorých prípadoch. „Medzi najvýznamnejšie rizikové faktory patria fajčenie, obezita, tehotenstvo či rodinná anamnéza,“ vysvetlila pre HN.

Podľa bratislavského gynekológa Romana Procházku sú vedľajšie účinky uvedené v príbalovom letáku. O väčších problémoch nevie ani Ondrej Sukeľ zo Slovenskej lekárnickej komory. „Viem, že pred pár rokmi zomrela jedna mladá dievčina, ale tam sa stretli viaceré nezlučiteľné faktory,“ tvrdí.

V Nemecku sa však rozhodli vydať radikálnou cestou a žiadajú zákaz predaja tabliet Yaz. „Výrobca ich vo veľkom propaguje najmä medzi mladými ženami s tvrdením , že sú dobré aj na chudnutie a proti akné, ale zamlčujú fakt, že riziko upchatia žíl je o 75 percent vyššie ako pri starších druhoch tabliet,“ píše sa v stanovisku neziskovej organizácie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu