Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Belgicko dostane na Mikuláša novú vládu po 541 dňoch

Elio di Rupo
Elio di Rupo

BRUSEL - Belgicko bude mať po 541 dňoch od skončenia volieb novú vládu. Jej členovia v utorok zložia slávnostnú prísahu do rúk kráľa Alberta II. Členovia nového vládneho kabinetu pod vedením premiéra Elia Di Rupa oficiálne prevezmú svoje funkcie v deň, kedy si väčšina západných krajín pripomína kresťanskú tradíciu spojenú s malými darčekmi na počesť sviatku Svätého Mikuláša z Myry.

Nová belgická vláda bude pozostávať zo šiestich strán, no chýbať v nej bude hlavný zástupca záujmov po holandsky hovoriacej časti 10,5-miliónovej krajiny, separatistická flámska strana N-VA.

Di Rupo, ktorý sa otvorene hlási k homosexualite, však verí, že jeho vláda bude stabilná a zrealizuje potrebné reformy. Tie majú zabrániť ďalšiemu zadlžovaniu krajiny, ktorej dlh predstavuje viac ako 100 percent hrubému domáceho produktu.

Svojím programom bude musieť presvedčiť bohatšiu flámsku časť obyvateľstva, ktorá sa dlhodobo domnieva, že stále dopláca na chudobnejšiu valónsku časť. Priority vlády by Di Rupo mal predstaviť v stredu v parlamente a následne by mal Belgicko zastupovať na dôležitom summite lídrov členských krajín EÚ, ktorý sa tradične koná v belgickom hlavnom meste.

Okrem ekonomických ťažkosti sa bude musieť nový premiér zaoberať jedným chúlostivým problémom - a tým je jeho úroveň ovládania holandského jazyka. Jeho dialektom totiž hovorí 60 percent obyvateľov krajiny a ak Di Rupo bude chcieť, aby ho akceptovali aj Flámi, bude musieť na svojej holandčine popracovať.

Ako v pondelok napísal flámsky denník Het Laasste Nieuws, 60-ročný Di Rupo má všetko, čo potrebuje, aby sa stal premiérom, okrem znalostí holandského jazyka. Di Rupo sa každopádne stane prvým po francúzsky hovoriacim premiérom Belgicka po dlhých desaťročiach.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu