Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Gréci idú do extrému: Kvôli peniazom sa naschvál infikujú HIV!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: topnews.ae)

Dlhová kríza doháňa obyvateľov Grécka k zúfalým činom, ktoré môžu skončiť smrťou. Kvôli vyššej sume podpory sa niekoľko z nich nechalo úmyselne nakaziť vírusom HIV, než aby boli nezamestnaní.

V juhoeurópskej krajine rapídne stúpol počet ľud nakazených týmto nebezpečným vírusom. Svojrázne vysvetlenie ponúka hlavný lekár a epidemiológ aténskej nemocnice Marios Lazanas. Podľa neho za tým nestojí neusporiadaný sexuálny život, ale úmysel. Sociálna podpora pre infikovaných je totiž omnoho vyššia ako podpora v nezamestnanosti. Píše o tom nemecký časopis Focus.

Lazanasovi sa so svojím dôvodom zverilo niekoľko pacientov. Podľa neho za to môže práve dlhová kríza a zúfalosť ľudí, predovšetkým drogovo závislých. "Sme šokovaní, že sa preto niektorí o nechávajú vírusom nakaziť," povedal doktor pre britský odborný časopis The Lancet.

HIV pozitívny Grék dostane 700 euro mesačne, pričom podpora v nezamestnanosti činí len 461 euro a nie je závislá na výške predchádzajúceho zárobku. Poberať sa smie len jeden rok.

Podľa štatistík bolo v Grécku na konci októbra 2010 190 ľudí nakazených HIV. Za celý rok predtým sa infikovalo len 14 ľudí. Počet nakazených v krajine medziročne stúpol o 52 percent, píše The Lancet. Podľa gréckeho ministra zdravotníctva Andreasa Loverdosa to však nie je jediný dôvod. Môže vraj za to aj väčší počet pouličných prostitútok z radov prisťahovalkýň. Tie sa ponúkajú za približne 20 euro.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu