Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Megaproces v Miláne: Odsúdili až 110 mafiánov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

MILÁNO - Milánsky súd v sobotu odsúdil v hromadnom procese celkovo 110 podozrivých mafiánov a niektorých z nich poslal na dlhé roky do väzenia. Súd sa zaoberal kauzou, v ktorej bolo 119 ľudí obvinených z toho, že sa ako príslušníci kalábrijskej mafie 'Ndrangheta pokúšali vybudovať akúsi pobočku zločineckej organizácie v severnom Taliansku.

Najvyšší trest, 16 rokov väzenia, dostal Alessandro Mann, ktorého sudca označil za hlavu miestnych mafiánskych sietí. Podozriví mafiáni boli zatknutí pri veľkom policajnom záťahu tento rok v júni. Do operácie nazvanej Minotaurus sa vtedy zapojilo 1300 policajtov v okolí severotalianskych miest Miláno, Turín a Modena.

Polícia ich obvinila okrem iného zo zločinného spolčovania, pašovania drog, nelegálneho nosenie zbraní, úžery, vydierania a z nelegálneho prevodu peňazí pochádzajúcich z obchodných aktivít. Navyše zaistila majetok vo výške 70 miliónov eur.

Okrem údajného kapa Alessandra Manna odišli s výsokými trestami tiež vysoko postavení mafiáni Cosimo Barranca a Pasquale Zappia. Obžalovaní sa postarali v súdnej sieni o "veľké divadlo", keď hlasno vykrikovali nadávky a vyhrážali dokonca aj svojim vlastným advokátom.

'Ndrangheta sa v posledných desaťročiach stala najmocnejšou a najobávanejšou zo štyroch mafiánskych organizácií v Taliansku, ku ktorým patrí Camorra v oblasti Neapola, Cosa Nostra na Sicílii a Sacra Corona Unita (Posvätná zjednotená koruna) v Apúlii. 'Ndrangheta má síce historicky svoje zázemie v Kalábrii, operuje ale aj ďaleko za hranicami krajiny a v poslednej dobe sa snaží svoju sieť rozšíriť aj v rámci Talianska.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu