Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Taliansky premiér Mario Monti vyhlásil vojnu mafii

Mario Monti
Mario Monti

PALERMO - Taliansky premiér Mario Monti v stredu vyzval na "nemilosrdný boj proti celej mafii" pôsobiacej na talianskom území. Dočasný líder juhoeurópskej krajiny tak urobil počas prejavu pri príležitosti spomienky na zavraždenie protimafiánskeho sudcu Giovanniho Falconeho, ktorého zabili presne pred 20 rokmi v sicílskej metropole Palermo.

Podľa Montiho sa "musí celá krajina zaviazať k boju" proti organizovanému zločinu. Prítomná sestra zavraždeného sudcu, ktorý za mreže poslal stovky mafiánov, označila zabitie brata za "bod zlomu, keď spoločnosť vyzvala štát" na nastolenie poriadku.

Tisíce Talianov sa v stredu zhromaždili na rozličných miestach krajiny, aby si pripomenuli 20. výročie bombového útoku na Falconeho, pri ktorom zahynula aj jeho manželka a traja telesní strážcovia. Akcia sa uskutočnila na príkaz vtedajšieho šéfa mafie Tota Riina, ktorý si odpykáva doživotný trest. Prokurátora dlhé roky vyšetrovali možné "štátne sprisahanie" s cieľom eliminovať Falconeho a jeho kolegu Paola Borsellina.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu