Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Problémy s vodou by na východe po suchej jeseni nemali byť

Ilustračné foto
Ilustračné foto

KOŠICE - Hladiny rieky Ondava na východnom Slovensku sa v porovnaní s veľmi suchou jeseňou značne zlepšili vďaka zrážkam, ktoré nastali v uplynulých dňoch.

Hydrológ Michal Hazlinger zo Slovenského hydrometeorologického ústavu povedal, že síce nešlo o extrémne zrážky, situácia sa však dostala do priemeru.

Minimálne množstvo zrážok podľa neho padlo v cípe severovýchodného Slovenska, hladiny tam boli dlhodobo na minimách. "November bol mesiac, ktorý bol absolútne minimálny z hľadiska zrážok. Lokálne nespadlo skoro nič," opísal Hazlinger. Hladiny sú však podľa neho v súčasnosti na hodnotách, ktoré sú priemerné pre dané ročné obdobie.

Zrážkové minimum postihlo aj vodnú nádrž Domaša, ktorá je hojne využívaná a vodu z nej čerpá množstvo podnikov. Hydrológ predpokladá, že ak do konca zimy ešte napadne dosť snehu, v jarnom období, keď sa bude topiť, by sa zásoby vody mali v nádrži obnoviť.

Problém s vodou nemá na východe momentálne Zemplín. "Je napájaný z riek, ktoré tam idú z Ukrajiny. Tam bolo najmä v polovici decembra veľké množstvo zrážok, najmä tekutých," vysvetlil odborník z SHMÚ.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu