Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Hrozí ďalšia vojna? USA a Británia vraj už chystajú útok!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

LONDÝN - Spojené štáty s Veľkou Britániou vraj pripravujú spoločný útok na Irán. Vyzýva k nemu aj izraelský premiér Benjamin Netanjahu, informuje vo štvrtok server denníka Daily Mail.

Americký prezident Barack Obama a britský premiér David Cameron začali údajne plány na útok spriadať po tom, čo presiakli informácie o novej správe Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE). V nej sa píše, že Irán má dostatok obohateného uránu na vytvorenie štyroch jadrových hlavíc.

Na pláne invázie do Iránu už podľa Daily Mail začala pracovať sekcia britského ministerstva obrany. Zvažuje vraj možnosť nasadenia námorníctva, ponoriek s raketami Tomahawk, stíhačiek Kráľovského letectva (RAF) a prieskumných a tankovacích lietadiel.

V reakcii na správu MAAE začal tiež izraelský premiér Benjamin Netanjahu vo svojom kabinete bojovať o podporu preventívneho útoku na Irán. Izrael v stredu odpálil skúšobnú balistickú raketu. Podľa informácií expertov išlo o raketu Jericho, ktorá môže niesť jadrovú hlavicu a je schopná zasiahnuť Irán.

Izrael považuje Irán za najväčšiu hrozbu svojej existencie. Iránsky prezident Mahmúd Ahmadínedžád sa svojou nenávisťou voči Izraelu nijako netají. Už v roku 2005 vyzval k vymazaniu Izraela z mapy Blízkeho východu a jeho presunutiu do Európy alebo Severnej Ameriky.

Ako píše Daily Mail, Obama v súčasnosti nemá žiadny záujem presadzovať útok na Irán, pretože sa blížia prezidentské voľby. Washington ale môže donútiť k akcii Izrael, ktorý svojím preventívnym útokom s istotou vyprovokuje odvetu Iránu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu