Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Balkán je v ohrození: Počet radikálov nebezpečne narastá!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

SARAJEVO - Po útoku moslimského fundamentalistu na americkú ambasádu v Bosne hrozí Balkánu nebezpečenstvo zo strany radikálnych islamistov, súdia podľa agentúry AFP niektorí analytici. Komunity, ktoré sa prikláňajú k veľmi prísnemu islamu, nie sú na Balkáne početné, sú však prítomné vo väčšine týchto krajín. Analytici pritom zdôrazňujú, že Spojené štáty sú v tomto regióne príliš slabé na to, aby tento jav zvládli.

Piatkové ostreľovanie americkej ambasády v Sarajeve mladým moslimským fundamentalistom pôvodom z južného Srbska vytvorilo v oblasti šokovú vlnu. Rýchlosť, s akou reagovali srbskí predstavitelia, aby predišli akémukoľvek podobnému útoku v Belehrade, svedčí o tom, že takáto možnosť je v mysliach regionálnych predstaviteľov skutočne prítomná.
 
Útočník v Sarajeve pochádza zo srbskej oblasti Sandžaku, kde prevažuje moslimské obyvateľstvo. Táto oblasť je zároveň miestom veľmi silného politického napätia na pozadí hlbokej ekonomickej krízy.
 
"Útok, ktorý sa udial, ukazuje, že už nemôžeme hovoriť o incidentoch obmedzených na Bosnu," vysvetľuje špecialista na terorizmus Vlado Azinović z univerzity v Sarajeve. Podľa neho je za atentátom v Sarajeve určitá logistika, výcvik a ideologické presviedčanie.
 
Takmer polovicu z približne štyroch miliónov obyvateľov Bosny tvoria moslimovia. Väčšina z nich sa hlási k umiernenému islamu, ako je tomu v ostatných krajinách regiónu. Je však skutočnosťou, že od vojny medzi komunitami na Balkáne v rokoch 1992 až 1995 sa tu objavili aj radikálni moslimovia. Stovky islamských bojovníkov, ktorí prišli z Blízkeho východu či severnej Afriky, sa pridali k prevažne moslimskej bosnianskej armáde. Väčšina z nich odišla, ale niektorí z nich ostali v krajine a založili rodiny. Určitý počet miestnych moslimov prijal ich výklad islamu. Bosnianske úrady odhadujú, že v krajine je približne 3000 islamských radikálnych fundamentalistov.
Islamský radikalizmus ukazuje svoju násilnú podobu v nestabilných oblastiach. Balkán je ako chudobná oblasť s pretrvávajúcim etnickým napätím úrodnou pôdou pre rozvoj militantného islamu. Štáty sú tu slabé a nemajú prostriedky, aby tomuto javu čelili, obáva sa Zoran Dragišić univerzity v Belehrade. Fakt, že piatkový útočník v Sarajeve je srbský občan, svedčí podľa neho o tom, že pravdepodobne existuje za tým všetkým organizácia, ktorá je činná v Bosne i Srbsku. Úrady v Albánsku, Macedónsku a Čiernej Hore uisťujú, že sú voči radikálnemu islamu ostražití.
 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu