Sobota1. jún 2024, meniny má Žaneta, zajtra Oxana, Xénia

Grécko: Referendum už v decembri! Holandsko: Zabránime tomu!

Jorgos Papandreu
Jorgos Papandreu

ATÉNY - Plán Grécka uskutočniť referendum o balíku pomoci od Európskej únie jasne ukáže, že krajina patrí do eurozóny, a nepokoj na trhoch bude krátkodobý. Vyhlásil to v utorok grécky premiér Jorgos Papandreu na zasadnutí kabinetu.

Plánované referendum o medzinárodnom záchrannom balíku v Grécku by sa mohlo konať už v decembri, o mesiac skôr, než sa doteraz očakávalo. Uviedol to dnes grécky minister vnútra Haris Kastanidis.

"Referendum bude jasným mandátom a jasným odkazom v Grécku aj mimo neho, že naša krajina má európske smerovanie a patrí do eurozóny," uviedol Papandreu vo vyhlásení, ktoré zverejnil jeho úrad. "Nikto nebude môcť spochybňovať smerovanie Grécka v eurozóne," dodal.

Papandreu ďalej uviedol, že partneri Grécka budú podporovať grécku politiku. Vyzval tiež lídrov skupiny G20 pred ich tohtotýždňovým stretnutím vo francúzskom Cannes, aby sa dohodli na politike, ktorá "zaručí, že demokracia bude nadradená apetítu trhov".

Premiér už v pondelok 31. októbra oznámil, že Grécko usporiada referendum o novom pláne na riešenie dlhovej krízy, na ktorom sa lídri eurozóny dohodli minulý týždeň. Papandreu však neuviedol dátum ani iné podrobnosti plánovaného referenda. Dohoda z minulého týždňa počíta s novou pôžičkou pre Grécko vo výške 130 miliárd eur, ako aj s tým, že súkromní investori odpíšu z dlhu krajiny 50 percent.

"Dôverujeme našim občanom, veríme v ich úsudok, v ich rozhodnutie," povedal v pondelok Papandreu pred poslancami vládnucej strany PASOK.

Podľa najnovšieho prieskumu verejnej mienky takmer 60 percent Grékov vníma dohodu zo summitu Európskej únie ako negatívnu alebo pravdepodobne negatívnu. Približne polovica opýtaných sa totiž domnieva, že Grécko tak príde o suverenitu, pretože bude musieť prenechať EÚ a Medzinárodnému menovému fondu (MMF) väčšiu kontrolu nad ekonomickými záležitosťami krajiny.

Iba 39 percent z celkového počtu 1009 opýtaných označilo nový záchranný balík za pozitívny alebo pravdepodobne pozitívny.

Holandský premiér sa pokúsi zabrániť referendu Grécka

Holandský premiér Mark Rutte v utorok neskoro večer oznámil, že sa bude snažiť zabrániť prekvapujúcemu plánu gréckej vlády uskutočniť referendum o novom balíku pomoci pre juhoeurópsku krajinu. Rutte označil grécke rozhodnutie o referende za "totálne poľutovaniahodné".

Holandský premiér uviedol, že sa "pokúsi dosiahnuť, aby k tomu nedošlo". Rutte však pripustil, že je na Grécku, či schváli, alebo odmietne dohodu o novej pomoci z 27. októbra.

Súčasťou dohody je napríklad to, že banky "dobrovoľne" odpustia časť z hodnoty gréckych dlhopisov a Grécko uskutoční škrty v štátnych výdavkoch a zavedie reformy.

Členovia holandského parlamentu naprieč celým politickým spektrom vyjadrili pochybnosti o tejto dohode, bez ohľadu na referendum. Holandskí zákonodarcovia totiž uviedli, že dohode chýbajú detaily o tom, ako zabrániť vládam eurozóny v nadmernom utrácaní financií v budúcnosti.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu