Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Poštová banka sa vysporiada s gréckymi dlhopismi

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: banky.sk)

BRATISLAVA - Poštová banka drží väčšinu gréckych dlhopisov v rámci slovenského bankového sektora. V rozhovore pre denník Hospodárske noviny (HN) to otvorene priznal predseda správnej rady Istrokapitálu Mario Hoffmann. Firma je väčšinovým akcionárom banky, ktorej 9,9-% podiel získala skupina J&T.

"Grécke dlhopisy sú čisto mojou záležitosťou a budúcnosť sa týka strategického partnerstva s finančnou skupinou J&T. Aj preto ideme v nasledujúcich dňoch robiť kroky, ktoré zabezpečia Poštovú banku v súlade so všetkými požiadavkami na tvorbu opravných položiek a požiadavkami audítora," povedal pre HN Hoffmann.
      
Banka sa tak rozhodla pristúpiť k vytvoreniu rezerv a získaniu vlastných zdrojov v celkovej výške 250 miliónov eur. Po minulotýždňovom summite eurozóny ju totiž čaká odpis 50 % hodnoty gréckych dlhopisov. Vlastník Poštovej banky, skupina Istrokapitál, na decembrovom mimoriadnom zhromaždení banky zvýši jej základné imanie o 50 miliónov eur.
      
Na opravné položky, vytvorené pre prípadné straty súvisiace s finančnou krízou, banka podľa HN vyčlení tohtoročný zisk vo výške takmer 90 miliónov eur a vo forme kolaterálu – zábezpeky v hotovosti – získa od Istrokapitálu 110 miliónov eur. Vďaka tvorbe opravných položiek a rezerv dosiahne Poštová banka požadovanú kapitálovú primeranosť Tier 1 na úrovni vyššej ako 9 % požadovaných lídrami eurozóny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu