Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Sajf Islám Kaddáfí: Som nevinný!

Sajf Islám Kaddáfí
Sajf Islám Kaddáfí

PEKING - Sajf Islám Kaddáfí, syn zvrhnutého líbyjského vodcu, trvá na tom, že nespáchal žiadne zločiny proti ľudskosti, z ktorých ho obvinil Medzinárodný trestný súd (ICC) so sídlom v Haagu. Uviedol to dnes predseda súdu Luis Moreno-Ocampo.

Podľa jeho slov je súd v nepriamom kontakte so Sajfom Islámom, ktorý cez dôveryhodných prostredníkov sonduje, za akých podmienok by sa mohol vzdať ICC.

"Tvrdí, že je nevinný, že dokáže svoju nevinu a zaujíma sa o to, čo by sa dialo v takomto prípade," vyhlásil Moreno-Ocampo po príchode na konferenciu v čínskom Pekingu.

Sajf Islám je na úteku odvtedy, ako revolučné sily minulý týždeň rodné mesto jeho otca, Syrtu. ICC vydal v júni zatykače na Muammara Kaddáfího, jeho syna Sajfa Isláma a bývalého šéfa tajných služieb Abdulláha Sanúsího pre obvinenia zo zločinov proti ľudskosti, súvisiace s krvavými zásahmi voči účastníkom protivládnych protestov.

Predpokladá sa, že Sajf Islám ušiel z Líbye do susedného Nigeru, podľa líbyjskej dočasnej vlády sa tam však necíti bezpečne. Rovnako ako Sanúsí preto zvažuje, že sa dobrovoľne vzdá zástupcom ICC, uviedla agentúra Reuters.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu