Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Izraelčanka požiadala Blaira o pomoc pre svojho milenca Kaddáfího

Sajf Islám Kaddáfí Zobraziť galériu (2)
Sajf Islám Kaddáfí

JERUZALEM - Izraelská herečka Orly Weinermanová požiadala bývalého britského premiéra Tonyho Blaira, aby pomohol zachrániť život jej milencovi a synovi bývalého líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího. Informoval o tom britský bulvárny denník Daily Mail. Sajfovi Islamovi Kaddáfímu hrozí trest smrti za jeho úlohu v minulom revolučnom roku, keď bol jeho otec zabitý.

 

Štyridsaťjedenročná Weinermanová sa podľa denníka na Blaira obrátila ako na "starého priateľa" Sajfa Islámu. Izraelčanka sa s Kaddáfího synom stretla v Londýne v roku 2005 a stretávali sa potom šesť rokov. V liste vraj povedala, že "Sajf s pánom Blairom až do svojho zatknutia úzko spolupracoval, pretože sú starí priatelia".

"O tom, ako je Sajf Islám otvorený a civilizovaný, svedčí to, že bol schopný milostného pomeru so židovkou. Súdil ľudí podľa toho, akí boli, nie ako ich súdili ostatní. Z toho, odkiaľ pochádzam alebo akého som vyznania, Sajf nikdy problém nerobil, "vyhlásila Weinermanová. V minulosti ale pomer s Kaddáfim mladším zapierala, aj keď o ňom už v roku 2006 písali európske bulvári.

Proces so Sajfom Islámom, ktorého drží líbyjská milícia od vlaňajška v západolibyjském Zintáne, má začať v septembri. V Líbyi Kaddáfímu hrozí trest smrti. Zatykač na neho vydal aj Medzinárodný trestný súd (ICC), ktorý ho viní zo zločinov proti ľudskosti. Líbya Sajfa Isláma ale ICC odmieta vydať. Najťažším trestom, ktorý môže vyniesť ICC, je doživotné väzenie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu