Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Kaddáfího rodina zažaluje NATO na medzinárodnom súde v Haagu!

Telo Muammara Kaddáfího Zobraziť galériu (2)
Telo Muammara Kaddáfího

MOSKVA - Príbuzní zabitého líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího chcú obviniť Severoatlantickú alianciu z vojnových zločinov na Medzinárodnom trestnom súde (ICC) so sídlom v Haagu. Podľa agentúry RIA Novosti to dnes oznámil rodinný právnik Kaddáfíovcov.

Žaloba sa má týkať štvrtkového leteckého útoku NATO na konvoj vozidiel, v ktorom sa Kaddáfí snažil uniknúť zo svojho rodného mesta Syrta predtým, než ho úplne ovládli povstalci. Útok prispel ku Kaddáfího zajatiu a následnému zabitiu.

"Vrtuľníky NATO spustili paľbu na konvoj, ktorý pre civilistov nepredstavoval hrozbu. Išlo o operáciu na elimináciu líbyjského vodcu, naplánovanú Severoatlantickou alianciou," uviedol právnik Marcel Ceccaldi pre francúzske rádio Europe-1.

Súčasne ostro kritizoval skutočnosť, že telesné pozostatky zabitého štyri dni vystavovali v nákupnom centre v meste Misuráta.

Plukovník Kaddáfí (69) bol zabitý za nejasných okolností krátko po svojom zajatí povstalcami 20. októbra. Dočasná vláda Líbye pod medzinárodným tlakom prisľúbila vyšetrovanie jeho násilnej smrti. V utorok bol pochovaný na utajenom mieste v líbyjskej púšti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu