Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Karel Schwarzenberg bude kandidovať na prezidenta

Karel Schwarzenberg
Karel Schwarzenberg

HRADEC KRÁLOVÉ - Predseda českej strany TOP 09 Karel Schwarzenberg bude kandidovať na prezidenta, aj keď sa nepodarí presadiť priamu voľbu hlavy štátu. Oznámil to dnes na sneme TOP 09 v Hradci Králové, informovala stránka novinky.cz.

Úradujúci šéf českej diplomacie podľa svojich slov s týmto rozhodnutím dlho váhal, pretože dúfal v priamu voľbu a tiež nevedel, či to zdravotne vydrží.

Šéf TOP 09 však predpokladá, že priama voľba sa neuskutoční. V Poslaneckej snemovni je síce pripravený vládny návrh, ale sociálni demokrati (ČSSD), ktorých hlasy treba na presadenie zmeny ústavy, chcú navrhnúť obmedzenie prezidentských právomocí. S tým ale nesúhlasí vládnuca koalícia.

Podľa Schwarzenberga bude voľba prezidenta, ktorá sa uskutoční na jar 2013, o to ťažšia, že budúci rok na jeseň prebehnú senátne voľby, v ktorých očakáva víťazstvo ľavice. Ak by ich ľavica drvivo vyhrala a získala väčšinu senátorov, mala by šancu presadiť si svojho kandidáta.  Navyše ODS počíta s vlastným kandidátom, ČSSD je zatiaľ rozpoltená.

Premiér a predseda ODS Petr Nečas na otázku o Schwarzenbergovej kandidatúre povedal: "Je to absolútne jeho právo. Je to rozhodnutie TOP 09, ktoré my rešpektujeme. Ja môžem len vyjadriť presvedčenie, že u pána predsedu Schwarzenberga bude naďalej dominovať predovšetkým jeho práca ministra zahraničných vecí pred jeho prezidentskú kandidatúrou."

ODS sa podľa Nečasa prezidentskými voľbami nezaoberá, pretože to považuje v súčasnej dobe krízy eurozóny a problémov rozpočtov za "absolútne umelý a zástupný politický problém".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu