Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Ruská pomsta Amerike: Zverejnili zoznam nežiadúcich osôb

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto

MOSKVA - Ruské úrady schválili zoznam amerických oficiálnych činiteľov, ktorí majú zakázaný prístup do Ruska. Oznámila to dnes s odvolaním sa na ruské ministerstvo zahraničia agentúra ITAR-TASS. Krok je chápaný ako recipročná reakcia na americké rozhodnutie odoprieť vstup do USA skupine ruských činiteľov zapletených do podozrivého úmrtia právnika Sergeja Magnitského v moskovskej väznici.

Na ruskom zozname sú podľa ITAR-TASS vysoko postavení činitelia Washingtonu, ktorí sú nejakým spôsobom spájaní s prípadmi porušovania práv v humanitárnej oblasti, napríklad s legalizáciou mučenia v amerických špeciálnych väzniciach určených pre osoby podozrivé z terorizmu alebo s nevyšetrenými vraždami civilistov v Iraku a Afganistane .

Sú známe aj mená tých, ktorí nesú zodpovednosť za nelegálne akcie namierené proti ruským občanom v USA, či tých, ktorí schvaľovali a osobne sa zúčastnili ich únosov, citovala agentúra zdroj z ministerstva zahraničia. Mená žiadnych konkrétnych osôb však zverejnené neboli. Rovnaký zdroj pripustil súvislosť medzi ruským krokom a americkou reakciou na kauzu Magnitského.

Americká diplomacia v júli zakázala vstup do USA šiestim desiatkam ruských policajtov, sudcov, prokurátorov a ďalších činovníkov, ktorí sú podľa názoru Američanov nejako zapletení do podozrivého úmrtia Sergeja Magnitského.

Magnitskij bol právnikom medzinárodného investičného fondu Hermitage a v roku 2009 vo veku 37 rokov zomrel po takmer ročnom pobyte v neľudských podmienkach v moskovskom väzení. Vo väzbe bol kvôli podozreniu z daňových únikov. Podľa ruských obhajcov ľudských práv bolo uväznenie Magnitského pomstou za to, že sa odvážil obviniť vysoko postavené činiteľa ministerstva vnútra z krádeže 5,4 miliardy rubľov (asi 125 miliónov eur) zo štátneho rozpočtu. Vo väzbe ho údajne umlátili dozorcovia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu