Nedeľa9. jún 2024, meniny má Stanislava, zajtra Margaréta, Gréta

Obama: Kaddáfího smrť končí éru vlády "železnej päste"

Barack Obama Zobraziť galériu (2)
Barack Obama

WASHINGHTON - Prezident USA Barack Obama dnes vyhlásil, že správa o smrti zosadeného vodcu Muammara Kaddáfího znamená "pre ľud Líbye koniec dlhej a bolestnej kapitoly". Misia NATO v severoafrickej krajine sa podľa neho "čoskoro skončí" a USA budú partnerom Líbye.

Obama predstúpil pred novinárov v Ružovej záhrade Bieleho domu vo Washingtone. Prezident privítal novú príležitosť, ktorú má teraz líbyjský ľud, keď si môže sám "určiť vlastný osud v novej a demokratickej Líbyi". "Dnes môžeme povedať, že Kaddáfího režim sa skončil," uviedol Obama.

Americký prezident vyhlásil, že Spojené štáty sa tešia na "rýchle vytvorenie dočasnej vlády" a na "prvé slobodné a spravodlivé voľby v Líbyi". Obama vyzval nové vedenie Líbye, aby spolupracovalo s medzinárodným spoločenstvom v získaní a zaistení nebezpečných materiálov a chránilo práva všetkých Líbyjčanov.

Obama sa zaviazal, že bude podporovať Líbyu v jej budúcom vývoji. "Vyhrali ste svoju revolúciu a teraz budeme vaším partnerom," povedal Obama. Smrť Kaddáfího je dôležitá v arabskom svete, kde ľudové protesty vyústili do pádu dlhoročných diktátorov. "Vláda železnej päste sa nevyhnutne končí," dodal šéf Bieleho domu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu