Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Krásna Ruska vraj spávala s poslancom, výmenou za tajné informácie!

Jekaterina so svojím údajným milencom, ktorý je od nej o 40 rokov starší
Jekaterina so svojím údajným milencom, ktorý je od nej o 40 rokov starší

MOSKVA/LONDÝN - Ruska Jekaterina Zatuliveterová, ktorú minulý rok britské úrady podozrievali zo špionáže pre Rusko a pokúsili sa ju vyhostiť, bola milenkou vplyvného britského poslanca Michaela Hancocka. Mladá žena to podľa správ ruskej tlače v utorok priznala pred londýnskym súdom, ktorý prerokúva jej prípad.

Kauza Zatuliveterovej vlani v decembri vyvolala pozornosť ruskej i britskej tlače. Asistentka poslanca Hancocka upadla do podozrenia, že sa v parlamente dostáva k citlivým informáciám a odovzdáva ich ruskej rozviedke. Rusku formálne neobvinili, ale označili za nežiadúcu osobu a vyhostili zo Spojeného kráľovstva.

Rozhodnutie o deportácii ale Zatuliveterová súdne napadla. Pri prvom pojedávaní v utorok odmietla, že by s ruskými agentmi mala akékoľvek styky.

Hancock, ktorý je o 40 starší ako jeho ruská asistentka, je členom branného výboru dolnej snemovne britského parlamentu. Je ženatý a má dve deti. Pripúšťa, že sa Zatuliveterovou dva a pol roka spolupracoval, ale vylúčil, že by mala prístup k utajovaným informáciám. K jej tvrdeniu o milostnom pomere sa odmietol vyjadriť.

Zatuliveterová vypovedala, že sa s Hancockom zblížila v roku 2006 v Moskve. Keď neskôr odišla do Británie, aby tu študovala, pomer pokračoval. "Od samého začiatku dával najavo, že o mňa stojí," povedala Ruska súdu. "Snažil sa ma pobozkať a ponúkal mi sex," vyhlásila.

Pozornosť britskej kontrašpionáže si Zatuliveterová vyslúžila tým, že si v Londýne najala nákladný byt. Ten jej vraj neplatila ruská rozviedka, ale poslanec Hancock. Jeho vzťah s Jekaterinou trval štyri roky; Zatuliveterová pritom na súde tvrdila, že nemala tušenie, že jej milenec je ženatý.

Prípad vlani vyostril britsko-ruské vzťahy zaťažené už z minulosti radom ďalších špionážnych káuz - predovšetkým prípadom Alexandra Litvinenka, ktorého údajne v roku 2006 v Londýne zavraždil ruský tajný agent. Moskva akýkoľvek vzťah Zatuliveterovej so svojimi spravodajskými službami odmietla.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu