Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Chytili údajných vydieračov IKEA, jeden z nich je poľský manažér

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

VARŠAVA - Dvaja Poliaci, ktorí vraj v rôznych krajinách Európy terorizovali obchody siete Ikea, robili všetko pre to, aby sa neprišlo na to, že sú z Poľska. Dnes to povedala polícia, ktorá oficiálne potvrdila informácie z piatku o tom, že dvojicu zadržala. Jeden zo zadržaných mal problémy so zákonom už v minulosti, druhý pracoval ako manažér.

Policajti dvoch mužov vo veku 39 rokov zadržali v Kujavsko-Pomoranskom vojvodstve na severe krajiny. Jeden má za sebou kariéru manažéra v rôznych firmách a pozná štyri jazyky. "Vďaka svojim profesijným skúsenostiam vie, ako fungujú veľké firmy a má dobré technické znalosti," povedal agentúre PAP hovorca poľskej polície Mariusz Sokolowski. Dodal, že išlo o ťažký prípad, pretože údajní páchatelia sa veľmi snažili, aby za sebou nenechali "poľskú stopu". "Využívali moderné technológie, prechádzali tisíce kilometrov, rôznym spôsobom sa snažili všetko zamaskovať," uviedol Sokolowski.

Muži obchody siete Ikea terorizovali od konca mája do začiatku septembra. Malé nálože nastražili v Belgicku, Holandsku, vo Francúzsku, Nemecku a Česku. V nemeckých Drážďanoch výbuch ľahko zranil dvoch ľudí. Páchatelia sa snažili švédsku nábytkársku firmu vydierať. Potom, čo položili nálož v obchodnom dome v Prahe-Zličíne, žiadali šesť miliónov eur výkupného a hrozili, že ak sa dodanie peňazí oneskorí, budú výbuchy aj inde.

"Nálože boli čím ďalej silnejšie, a tak existovalo vážne nebezpečenstvo pre zdravie a život mnohých ľudí, bola to hra o čas," uviedol Sokolowski.

Policajti v rôznych krajinách, kde sa tieto prípady stali, medzi nimi spočiatku nevideli súvislosť. Avšak poľskí policajti sa dostali k informáciám, vďaka ktorým sa ukázalo, že celá séria výbuchov sa dá spojiť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu