Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Keď je smrť vykúpením: Slepý boháč mal AIDS, rakovinu aj tuberu!

Vasilij Aleksanjan v roku 2008
Vasilij Aleksanjan v roku 2008

MOSKVA - Bývalý viceprezident ruskej ropnej spoločnosti Vasilij Aleksanjan zomrel. Včera to oznámili ruské médiá s odvolaním sa na Aleksanjanových príbuzných, podľa ktorých niekdajší väzeň skonal u seba doma v Moskve vo veku 39 rokov.

Aleksanjana zatkli v apríli 2006 a obvinili zo sprenevery miliardových súm a prania peňazí. V septembri toho istého roku mu lekári diagnostikovali smrteľnú chorobu AIDS v pokročilom štádiu. Počas väzby sa zdravie väzňa prudko zhoršilo, ale prepustený bol až koncom roka 2008 na vysokú kauciu 50 miliónov rubľov (cca 1 440 000 eur vtedajšieho kurzu). Trestné stíhanie ukončili vlani v lete kvôli premlčaniu a kaucia vrátili.

Keby Aleksanjan nebol vystavený ohavným podmienkam väzby, možno by sa jeho život podarilo zachrániť, povedal rozhlasovej stanici Echo Moskvy člen prezidentskej rady pre ľudské práva Aleksandr Borščev.

"Nezomrel, bol zabitý," usúdil publicista Boris Višněvskij. Aj známy obranca ľudských práv Lev Ponomarjov je presvedčený, že Aleksanjan, ktorý vo väzbe oslepol, bol prenasledovaný z politických dôvodov a dlhé väznenie urýchlilo jeho smrť. Následkom zlého zdravotného stavu sa u neho vyvinula aj rakovina lymfatického systému.

Aleksanjanov prípad bol jednou z niekoľkých káuz spätých s prípadom Jukos, najvýznamnejšej z ropných spoločností, nad ktorými ruský štát nemal bezprostrednú kontrolú. Vo väzení skončili aj majiteľ Jukosu Michail Chodorkovskij a jeho blízky spolupracovník Platon Lebedev, ktorí si doteraz odpykávajú mnohoročné tresty.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu