Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Srbská polícia zakázala pochod homosexuálov aj protest proti nemu

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BELEHRAD - Srbské úrady zakázali dnes pochod homosexuálov plánovaný v Belehrade na nedeľu, ako aj protest proti homosexuálom, ktorý ohlásili pravicoví extrémisti. Dôvodom sú obavy z vypuknutia násilia, aké poznačilo podobné podujatie vlani.

Srbský minister vnútra Ivica Dačič oznámil, že zákaz všetkých verejných zhromaždení bol vydaný s súlade so zákonom nariaďujúcim takéto opatrenie v prípade predpokladu ohrozenia bezpečnosti občanov a majetku.

Rada pre národnú bezpečnosť nariadila polícii zrušiť plánované podujatia vzhľadom na "mimoriadne vážne bezpečnostné hrozby", informoval ďalší vládny činiteľ. "Naše spravodajské informácie naznačovali, že chuligáni sa chystajú zaútočiť na homosexuálnych aktivistov, policajtov, médiá, kancelárie politických strán, zahraničných firiem, veľvyslanectiev a podpaľovať autá," uviedol.

Počas vlaňajšieho prvého pochodu homosexuálov v Belehrade sa dostali ultrapravicoví extrémisti do potýčok s políciou. Výtržníci podpaľovali autá a ničili obchody. Zranenia utrpelo asi sto ľudí, samotný pochod prebehol pokojne.

Organizátori tohtoročného pochodu zákaz kritizovali ako kapituláciu pred extrémistami, uviedli však, že podujatie sa neuskutoční. "Je absolútne neuveriteľné, že polícia nezasiahla proti extrémistom. My sme strávili štyri mesiace prípravou pochodu a úrady neurobili nič," povedal Goran Miletič z organizačného výboru. Demokratický štát by mal byť schopný svojim občanom zaručiť dve hodiny bezpečnosti.

Na pochode homosexuálov sa plánovali zúčastniť aj zahraniční diplomati, aby preukázali podporu ľudským právam v Srbsku. Západní činitelia vyzývajú krajinu na väčšiu ochranu práv homosexuálov a menšín, ak chce jedného dňa vstúpiť do EÚ.

Srbský pravoslávny patriarcha Irinej označil plánovaný pochod za "pochod hanby" s tým, že ide o cudzí prvok v dejinách, tradícii a kultúre krajiny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu