Sobota15. jún 2024, meniny má Vít, zajtra Bianka, Blanka

Alternatíva k euru? V Nemecku prerazila nová mena!

Novou menou pokojne zaplatíte v obchode
Novou menou pokojne zaplatíte v obchode (Zdroj: hunnio.com)

MNÍCHOV/BRATISLAVA - Stredoškolský projekt sa za osem rokov premenil na jednu z najúspešnejších alternatívnych mien na svete, informuje britský denník Guardian. Ľudia v časti Bavorska majú v peňaženkách chiemgauery, nakupujú za ne v miestnych obchodoch, môžu ich meniť za eurá, alebo dokonca aj získať kreditnú kartu.

Menu založil učiteľ Christian Geller, ktorý chcel študentom ukázať, ako funguje finančný systém. Vymysleli chiemgauery a demonštrovali na nich finančné toky. Menu išlo získať v kurze jedna ku jednej k euru. Prvý rok ju využívalo 130 ľudí a len niekoľko obchodov. V roku 2008 bol obrat tri milióny, menu prijíma okolo 600 obchodníkov a využíva ju 2500 ľudí. Stala sa tak najúspešnejším alternatívnym platidlom, napísal portál novinky.cz.

Chiemgauery sú určené na míňanie, ich platnosť je tri mesiace, ale možno ju predĺžiť za cenu dvojpercentnej straty. Maximálne sedemkrát.

"Cieľom je propagovať regionálnych výrobcov, ktorí menej zaťažujú životné prostredie. Je to ekonomickejšie a ekologickejšie, mať viac predajcov v ulici ako jeden veľký hypermarket," povedal Martin-Christoph Ziethe, ktorý obeh meny spravuje.

Obchodníci musia za registráciu do systému platiť 100 eur a mesačne odvádzať päť až desať euro, podľa výšky obratu. Z peňazí sa platí prevádzka systému, 60 percent vybranej sumy ide na charitatívne projekty.

Kurz meny k euru je fixný. Keď ľudia menia chiemgauery späť na eurá, zaplatia päť percent z transakcie na poplatku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu