Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Kaddáfího tajná služba a CIA úzko spolupracovali

Muammar Kaddáfí
Muammar Kaddáfí

WASHINGTON - Dokumenty objavené v Tripolise poukazujú na úzke vzťahy medzi líbyjskými tajnými službami a americkou CIA. Spojené štáty podľa nich poslali osoby podozrivé z terorizmu na vypočúvanie do Líbye, a to napriek známym praktikám mučenia v režime Muammara Kaddáfího. Informoval o tom dnes denník New York Times.

Nájdené dokumenty sa vzťahujú na obdobie rokov 2002-2007, keď líbyjskej tajnej službe šéfoval Músa Kúsa. Ten bol donedávna líbyjským ministrom zahraničných vecí, uprostred povstania proti Kaddáfího vláde však prebehol a 30. marca odletel do Británie.

Noviny uvádzajú, že dokumenty - vrátane niektorých v anglickom jazyku vzťahujúcim sa na CIA a britskú tajnú službu MI-6 - našli v piatok novinári a členovia organizácie Human Rights Watch v opustenom úrade bývalého šéfa líbyjského spravodajstva.

Podľa New York Times bolo nemožné overiť autenticitu dokumentov, ich obsah sa však javí byť v súlade so známymi faktami o americkom prevoze osôb podozrivých z terorizmu na vypočúvanie do zahraničia, ako aj ďalšími známymi praktikami CIA.

Je známe, že západné spravodajské služby začali spoluprácu s Líbyou po tom, ako sa Kaddáfí v roku 2004 vzdal svojho programu budovania nekonvenčných zbraní. Dokumenty však ukazujú, že spolupráca so CIA a MI-6 bola rozsiahlejšia, ako sa pred tým myslelo, uviedol americký denník.

Jeden z materiálov sa javí byť navrhovaným prejavom o zrieknutí sa nekonvenčných zbraní, ktorý pre Kaddáfího napísali Američania. Ďalšie dokumenty ukazujú, že MI-6 bola ochotná pre Líbyjčanov vypátrať telefónne čísla.

Američania podľa záznamov za vlády prezidenta Georgea W. Busha prepravovali do Líbye na vypočúvanie podozrivé osoby a medzi materiálmi je aj zoznam 89 otázok pre takýchto predpokladaných teroristov. Niektoré dokumenty pripomínajú Líbyjčanom, aby rešpektovali ľudské práva zadržaných, líbyjská tajná služba však mala dlhodobú povesť brutality, uviedli noviny.

Hovorkyňa CIA Jennifer Youngbloodová odmietla komentovať nájdené dokumenty. Dodala však, že "nemôže byť prekvapením, že CIA pracuje so zahraničnými vládami na pomoci ochrániť našu krajinu od terorizmu a iných smrtiacich hrozieb".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu