Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Družke sa vyhrážal a držal ju z okna za nohy, dostal podmienku

Ilustračné foto
Ilustračné foto

OLOMOUC - Muža (46), ktorý vystrčil v Zábřehu družku z okna, potrestal dnes olomoucký krajský súd miesto z pokusu o vraždu len za výtržníctvo. Dostal podmienečný trest 22 mesiacov s odkladom na 3,5 roka. Podľa rozsudku muž po predchádzajúcej hádke vystrčil vlani v júni svoju ženu z okna druhého poschodia panelového domu.

Držal ju pritom za nohu a žena visela hlavou dole v osemmetrovej výške. Družku vytiahol späť do bytu až na nátlak susedov. Mužovi pôvodne hrozilo za pokus o vraždu až 18 rokov väzenia. Žalobkyňa sa však v prípade odvolala.

"Máme preukázané, že ju vystrčil z okna. Mohol ju pustiť, ale nepustil ju. Nepreukázali sme mu úmysel, že ju chcel pustiť. To, čoho sa dopustil, však nie je žiadna maličkosť. Je to veľmi veľmi závažná záležitosť, aj keď sme to kvalifikovali ako výtržníctvo. V žiadnom prípade nemôžeme hovoriť ako o priestupkovom konaní, ale ako o trestnom čine," uviedol sudca Vladimír Hendrych.

Okrem udelenia podmienečného trestu nad ním stanovil súd dohľad a podmienku, aby sa zdržal požívania alkoholických nápojov. "Je to problémový človek," doplnil sudca. Muž bude prepustený z väzby.

Muž podľa rozsudku ženu v osudný deň najprv udrel päsťou a vyhrážal sa jej usmrtením. Potom ju natlačil k oknu vo výške 8,2 metra nad zemou, vystrčil ju von a držal ju za členky. Žena sa držala ľavou rukou parapetu. Väčšinou tela pritom visela dole.

Žena, ktorá má s obžalovaným štvorročného a päťročného syna, vtedy policajtom uviedla, že ju k oknu dotiahol za vlasy a sprosto jej pritom nadával. "Povedal mi - Zdochni a zrazu som visela z okna dolu. Chytila ​​som sa parapetu, ale ruku mi neustále strhával," vypovedala vtedy policajtom.

Na súde však potom úplne obrátila a sudcovi tvrdila, že sa sama chcela nadýchať čerstvého vzduchu. "Mám ho veľmi rada, je to môj priateľ a otec mojich detí. Sme stále vo vzťahu druha a družky. Nechcem, aby bol stíhaný. Za nič nemôže, to skôr ja," uviedla dnes žena. Predošlú verziu zaznamenanú policajtmi si vraj vymyslela. "Jej výpoveď považujem za nevierohodnú, ovplyvnenú snahou pomôcť svojmu druhovi," uviedla dnes štátna zástupkyňa Michaela Šoková. Družka nakoniec komentovala šeptom konečné rozhodnutie sudcu v súdnej sieni: "To som nečakala, to sa dnes opijem."

Incident videli z okna predovšetkým susedia z panelového sídliska, ktorí privolali políciu. "Prirazil ju k parapetu, prehodil ju cez neho a robil prudké pohyby dole, ako že ju zvrhne. Celé sídlisko si po jeho zadržaní oddýchlo. Bol nebezpečný celému svojmu okoliu," povedal dnes novinárom kľúčový svedok Vilibald Žalio, ktorý celú situáciu sledoval z okna .

Podľa fotodokumentácie mala žena na tele početné modriny a šrám na ústach. Sudcovi však tvrdila, že si ich spôsobila sama na bicykli a buchnutím o kuchynskú linku. Na svoje výpovedi trvala aj potom, čo jej sudca prečítal list, ktorý adresovala svojmu druhovi do väzby. Stálo v ňom, že ho z toho vyseká a všetku vinu vezme na seba.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu