Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Neďaleko Kaddáfího komplexu našli desiatky rozstrielaných tiel

V provizórnej klinike objavili viac ako 20 mŕtvych tiel Zobraziť galériu (6)
V provizórnej klinike objavili viac ako 20 mŕtvych tiel (Zdroj: SITA)

TUNIS - Jednotky líbyjského lídra Muammara Kaddáfího možno popravili veľký počet väzňov a zabíjali civilistov, keď povstalci uplynulý týždeň obsadzovali Tripolis. Dnes to vyhlásila ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW).

Ulice Tripolisu sú po ťažkých bojoch o ukončenie Kaddáfího 42-ročnej vlády posiate rozkladajúcimi sa telami a troskami. Zvrhnutý vodca zostáva na úteku.

"Dôkazy, ktoré sa nám doteraz podarilo získať, naznačujú, že keď Tripolis padal, Kaddáfího vládne jednotky začali zabíjanie," uviedla vo vyhlásení Sarah Leah Whitsonová, riaditeľka HRW pre severnú Afriku.

V koryte rieky neďaleko Kaddáfího komplexu Báb al-Azízíja našli asi 18 prestrieľaných tiel, dve so zviazanými rukami. Svedkovia HRW povedali, že ich zabili Kaddáfího bojovníci, uvádza sa vo vyhlásení. Ďalších 29 tiel - tiež so známkami popravy -  našli v priestoroch provizórnej kliniky neďaleko sídla.

HRW uviedla, že urobila rozhovory s tromi osobami, ktoré údajné popravy prežili. Medzi nimi je muž, ktorý povedal, že ho trikrát postrelili, keď Kaddáfího žoldnieri strieľali do miestnosti s 25 väzňami. Údajne predtým dostali rozkaz, aby ich "dorazili". Pred streľbou väzni počuli, ako sa k miestu približujú povstalci, povedal svedok.

"Tieto incidenty, ktoré môžu byť len malou časťou všetkého, nastoľujú vážne otázky o konaní Kaddáfího jednotiek v uplynulých niekoľkých dňoch, ako aj otázky, či to bolo systematické, alebo plánované," povedala Whitsonová. "Ak sa dokáže, že tieto incidenty boli mimosúdne zabíjania, pôjde o vážne vojnové zločiny a zodpovedných by mali predviesť pred justíciu."

Reportéri agentúry Reuters v Tripolise videli dôkazy o viacerých hromadných zabíjaniach, vrátane viacerých tiel so zviazanými rukami. Organizácia Amnesty International nedávno oznámila, že našla dôkazy o zabíjaní väzňov Kaddáfího vojakmi. Amnesty tiež povedala, že dostala správy aj o týraní väzňov povstalcami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu