Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Špekulácie o Kaddáfím: Šesť mercedesov prešlo do Alžírska

Rebeli v Tripolise Zobraziť galériu (2)
Rebeli v Tripolise

KÁHIRA - Konvoj šiestich opancierovaných mercedesov prešiel z Líbye do Alžírska. Podľa povstaleckého zdroja mohlo ísť vysokopostavených líbyjských predstaviteľov, alebo krajinu opustil Muammar Kaddáfí. "Predpokladá sa, že tieto autá viezli vyššie postavených predstaviteľov Líbye, alebo možno Kaddáfího a jeho synov," uviedol nemenovaný zdroj. Získať reakciu alžírskych úradov sa zatiaľ nepodarilo.

19:13 Líbyjské povstalecké jednotky obkľúčili časť Tripolisu, kde sa nachádza Muammar Kaddáfí so svojím sprievodom. Povstalci sledujú ich pohyb pred pokusom o zadržanie, povedal dnes minister Prechodnej národnej rady.  "Oblasť, kde sa teraz nachádza, je obliehaná. Povstalci oblasť sledujú a záležitosť riešia," povedal agentúre Reuters minister spravodlivosti Mohammad Alágí.

15:09 Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva v piatok varoval povstaleckú vládu v Líbyi pred zabitím Muammara Kaddáfího, keďže “popravy bez súdu sú proti princípom právneho štátu”.

Hovorca úradu Rupert Colville týmto vyhlásením reagoval na vypísanie odmeny na Kaddáfího hlavu vo výške 1,2 milióna eur. Popravy bez súdu sú podľa neho neprijateľné rovnako v čase mieru ako aj počas vojny.
Líbyjskí povstalci v stredu vypísali za “mŕtveho alebo živého“ Kaddáfího odmenu dva milióny líbyjských dinárov (1,2 milióna eur).

14:17 Kaddáfího vojaci sa podľa nej dostali do prestrelky s povstalcami v blízkosti letiska. Líbyjskí vzbúrenci po štvrtkovom nálete NATO na jednu z tamojších budov vtrhli do tripoliskej štvrte Abú Salím, jednej z hlavných bášt Kaddáfího jednotiek.    

Britské bojové stíhačky typu Tornado v noci nadnes ostreľovali veliace stredisko v Kaddáfího rodnom meste Syrta. Informovalo o tom britské ministerstvo zahraničných vecí.

Kaddáfího podzemné mesto

Pod trávnatými pozemkami súkromného komplexu líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího v Tripolise objavili dlhé tunely.

Špirálovité podzemné schodiská viedli do luxusného sídla plného rodinných fotografií Kaddáfíovcov, bunkre i veliteľské strediská boli vzájomne prepojené.

Keď líbyjskí povstalci v utorok obsadili komplex, objavili to, čo sa už dlho povrávalo: zložitú spleť tajnej podzemnej siete, uviedla dnes agentúra Associated Press.

Nezasvätení nikdy nevideli tunely pod Kaddáfího sídlom Báb al-Azízíja v Tripolise. Mnoho Líbyjčanov sa domnieva, že podzemné chodby spájajú celý Tripolis - tým si vysvetľujú schopnosť Kaddáfího objaviť sa na prejavoch na miestach, kam ho nikto nevidel prichádzať. Niektorí predpokladajú, že utiekol z mesta jednou z chodieb po tom, čo povstalci prenikli do Tripolisu. V dôsledku škôd, ktoré spôsobilo bombardovanie NATO, nebolo možné zistiť, či sa tunely skutočne rozprestierali aj mimo Báb al-Azízíje.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu