Sobota25. máj 2024, meniny má Urban, zajtra Dušan

Kaddáfímu našli album s americkou exministerkou Riceovou

Muammar Kaddáfí
Muammar Kaddáfí (Zdroj: TASR)

TRIPOLIS - Líbyjskí povstalci našli v zbúranej rezidencii Muammara Kaddáfího album s fotografiami bývalej americkej ministerky zahraničia Condoleezzy Riceovej. Americká diplomatka navštívila Líbyu v septembri 2008 ako prvý šéf americkej diplomacie po 55 rokoch. Kaddáfí vtedy podľa dobových správ arabských médií jej kúzlu doslova prepadol.

Americká televízia MSNBC dnes v informácii o náleze v Kaddáfího rezidencii Báb al-Azízíja pripomenula rozhovor líbyjského vodcu pre televíziu Al-Džazíra z roku 2007, v ktorom Kaddáfí označil Riceovú za "drahú černošskú africkú ženu".

"Som hrdý, ako vydáva pokyny arabským vodcom, som z nej nadšený a milujem ju," povedal vtedy. Dôkazom o jeho náklonnosti je vraj fotoalbum, ktorý rebeli našli pri pátraní po zvrhnutom diktátorovi.

Hon na Kaddáfího dnes povstalcov zaviedol aj do domu jeho jedinej dcéry Ajši (35). Na prvý pohľad nenápadná jednoposchodová budova v centre Tripolisu vraj vnútri skrývala prepychové zariadenie netušenej krásy.

Kaddáfího dcéra si podľa televízie Al-Džazíra do svojho domu kúpila nákladnú dlažbu a drevené obloženie stien, v dome nechýba sauna, bazén, vzácny starožitný nábytok alebo zbierka antických sôch.

Líbyjských bojovníkov ale vraj najviac šokovala zlatom zdobená pohovka v tvare nymfy vytvarovaná na jednej strane do podoby majitelkinej tváre. Sochy spodobňujúce Ajšu boli údajne nájdené v rade izieb.

Ajša, vzdelaním právnička, bola veľkou milovníčkou talianskej kultúry a niekoľkokrát ročne do talianskych miest zachádzala. Už 15 rokov je vydatá za dôstojníka líbyjskej armády, s ktorým tiež zo svojho tripoliského príbytku narýchlo utiekla. Podľa arabských médií zamierila do púšte na juh, aby prekročila hranice niektorej nemenovanej africkej krajiny.
 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu