Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Škandál v Británii: V krabičkách s liekmi od bolesti sú antipsychotiká!

V krabičke od Nurofenu Plus sa našiel liek na predpis
V krabičke od Nurofenu Plus sa našiel liek na predpis (Zdroj: Daily Mail)

LONDÝN - Britské úrady vo štvrtok večer varovali, že v škatuľkách s bežným liekom proti bolesti Nurofen Plus môže byť antipsychotický liek na predpis Seroquel XL. Regulačný úrad pre lieky vydal varovanie po tom, čo sa na troch miestach v južnom Londýne objavili krabičky s Nurofenom, v ktorých bol Seroquel XL. Dvaja ľudia si ho omylom vzali.

Seroquel XL vyrába iná spoločnosť - AstraZeneca. Riziko zámeny sa týka podľa výrobcu troch sérií Nurofen Plus distribuovaných v Británii, ktorá má každá 4000 až 7500 balení, teda asi pol milióna tabliet.

Seroquel XL sa užíva v prípade vážnych psychických porúch, ako je schizofrénia a maniodepresívna psychóza. Ľudia, ktorí si ho náhodou vzali, môžu podľa britských médií pociťovať ospalosť a nemali by viesť vozidlo alebo zaobchádzať s prístrojmi, kým si nebudú istí, ako na ne liek účinkuje.

Výrobca Nurofenu, firma Reckitt Benckiser, oznámila, že vedie "vážne vyšetrovanie", ale sabotáž považuje za nepravdepodobnú. "Nevylučujeme sabotáž, ale zvažujeme aj ďalšie možnosti. Myslím, že je veľmi nepravdepodobná," povedala Angie Wilesová zo spoločnosti Virgo Health zastupujúcej Nurofen Plus.

Regulačný úrad síce nezastavil predaj Nurofenu Plus, ale vyzval lekárnikov a zákazníkov, aby pri nákupe balenie skontrolovali. Nurofen Plus obsahuje ibuprofén a kodeín. V Británii sa predáva bez predpisu, ale zákazník o neho musí požiadať lekárnika, na rozdiel od mnohých ďalších liekov, ktoré je možné kúpiť z regálu v drogériách.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu