Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

USA čaká na hurikán Irene, začala evakuácia státisícov ľudí

Evakuácia ľudí v USA pred Irene
Evakuácia ľudí v USA pred Irene (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Oblasti na východnom pobreží Spojených štátov začali vo štvrtok intenzívnu prípravu na hurikán Irene, ktorý v stredu spustošil Bahamy. Úrady začali evakuáciu státisícov ľudí z oblastí v bezprostrednom ohrození.

V štáte Severná Karolína, ktorú smršť zasiahne podľa predpokladov v sobotu ako prvú, vyhlásili preventívnu evakuáciu viac ako 200 tisíc ľudí z pobrežia, a to ako turistov, tak ľudí trvale žijúcich v oblasti. Rovnaké množstvo osôb zrejme čaká rovnaký osud v New Yorku, a to v lokalitách, ktorým hrozí zaplavenie prudkým dažďom. Ďalšie státisíce osôb musia opustiť pobrežie Cap May v štáte New Jersey.
   
V štátoch Virgínia, Maryland a New York bol vyhlásený stav pohotovosti. Z Washingtonu, ktorý leží na ich hraniciach, je od dnes do nedele zrušená prevádzka vlakov na linkách smerujúcich na juh.
   
Washingtonský starosta Vincent Gray vyzval obyvateľov mesta, aby si starostlivo strážili evakuačné trasy, a informoval ich o tom, že vrecia s pieskom na ochranu ich domovov pred náhlymi lokálnymi záplavami sa budú plniť a rozdávať v centre mesta dnes a v sobotu. Vrecia sa budú tiež umiestňovať napríklad pri vchodoch do staníc metra.
   
Podľa informácií Bieleho domu sa prezident Barack Obama zatiaľ neplánuje vrátiť z dovolenky do svojho oficiálneho sídla v sobotu, a to napriek tomu, že búrka bude zrejme nad metropolou vyčíňať vo svojej najväčšej sile.
   
Meteorológovia netaja obavy zo škôd, ktoré by hurikán Irene mohol napáchať aj v New Yorku a Bostone, teda ďalších veľkomestách, ktoré stoja v predpokladanej ceste hurikánu. Newyorský starosta Michael Bloomberg vo štvrtok nariadil evakuáciu niekoľkých nemocníc a domovov dôchodcov a zrušil organizovanie viac ako 300 najrôznejších akcií a osláv plánovaných na víkend.
   
Bloomberg vyhlásil, že by obyvatelia nízko položených štvrtí mali začať odo dneška preventívne opúšťať svoje domovy. Varoval pred dopravnou kalamitou, ktorá mesto zasiahne po očakávanom výpadku hromadnej dopravy, a to najmä metra, ktorým denne jazdí okolo osem miliónov cestujúcich. Nevylúčil podľa agentúry AFP pritom, že v pobrežných štvrtiach Brooklyn, Queens, Staten Island a v južnej časti Manhattanu bude podľa okolností nariadená povinná evakuácia. Rozhodnutie má padnúť v sobotu ráno.
   
Hurikán by však nemala mať tak devastujúce účinky ako Katrina, ktorá v roku 2005 totálne spustošila New Orleans na juhu USA.
   
Vietor, ktorý Irene sprevádza, dosahuje v súčasnosti rýchlosť asi 185 kilometrov za hodinu. Pri postupe k americkému pobrežiu by nad oceánom mohol hurikán zosilnieť na štvrtý stupeň päťbodovej Saffirovo-Simpsonovej stupnice.
   
Pri prechode nad severnou časťou karibskej oblasti hurikán Irene zabil najmenej štyri osoby - jedna zahynula v Portoriku a tri v Dominikánskej republike. V Portoriku spôsobil hurikán desiatky zosuvov pôdy, v Dominikánskej republike poškodil takmer 2300 domov. 37 tisíc ľudí evakuovali do náhradných prístreškov. Irene zasiahla aj celé pásmo bahamských ostrovov, ale prekvapivo sa vyhla metropole Nassau. Z Bahám sú tiež hlásené veľké materiálne škody, ale zrejme tam nikto nebol zranený.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu