Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Cyklón Yasi demoloval domy a polia

Cyklón Yasi strhával strechy Zobraziť galériu (12)
Cyklón Yasi strhával strechy (Zdroj: SITA)

SYDNEY – Austrálske úrady zatiaľ nemajú informácie o obetiach na životoch po tom, ako sa severovýchodom kontinentu prehnal mohutný cyklón Yasi. Evidujú však mnoho správ o rozsiahlych škodách. Okrem zdemolovaných domov živel za sebou nechal napríklad aj spustošené trstinové polia.

Kým pestovatelia cukrovej trstiny rátajú škody, miestne bane obnovujú prevádzku, keďže im Yasi nespôsobil vážnejšie problémy.

Úrady však stále nemajú informácie z oblastí, ktoré masívna búrka na jednu noc odrezala od sveta. Státisíce ľudí nocovali v evakuačných centrách, alebo sa zabarikádovali vo svojich domoch. Jeden z doteraz najsilnejších zaznamenaných cyklónov v Austrálii sa momentálne presúva od severovýchodného pobrežia do vnútrozemia kontinentu, no postupne slabne.

"Veľký a ničivý stred" búrky podľa meteorológov udrel vo štvrtok krátko po polnoci (po 15:00 SEČ) pri meste Mission Beach na severe štátu Queensland. Podľa prvých svedectiev citovaných agentúrou AP živel strhával strechy domov, bez elektriny je podľa úradov najmenej 90 tisíc domácností.

V čase, keď Yasi dorazil k brehom Austrálie, dosahovala nárazová rýchlosť vetra v blízkosti jeho jadra do 300 kilometrov za hodinu. Vtedy dosiahol maximálnu, piatu búrkovú kategóriu a porovnávali ho s hurikánom Katrina, ktorý v roku 2005 spustošil americký New Orleans. Po prechode do vnútrozemia preradili meteorológovia cyklón do štvrtej, a potom do tretej kategórie. Varovali však, že jeho jadro zostáva veľmi deštruktívne.

Silu terajšieho cyklónu možno podľa odborníkov pomerne ľahko vysvetliť. Vody Tichého oceánu pred pobrežím Austrálie majú v súčasnosti teplotu okolo 30 stupňov Celzia. "To sú pre cyklón ideálne podmienky," uviedol podľa DPA Simon Trippler z Nemeckej meteorologickej služby. Čím vyššia je teplota vody v oceáne, tým väčšiu silu búrky má. Počas pohybu nad hladinou potom naberá čoraz viac energie. Východoaustrálsky Queensland sa stále ešte nevyrovnal s následkami rozsiahlych záplav zo začiatku tohto roka. Dažde spôsobili škody za päť miliárd dolárov, usmrtili najmenej 35 ľudí a zničili 30 tisíc domov a domácností.



Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu