Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Po vojne z neho spravili sirotu, od Rakúska žiada 1,6 milióna

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

LINZ - Šesťdesiatpäťročný Rakúšan, ktorého po vojne úrady vyhlásili za obojstrannú sirotu a bol vychovávaný až do svojich 18 rokov v ústavoch a detských domovoch, žaluje rakúsku spolkovú krajinu Horné Rakúsko o 1,6 milióna eur za " citovú ujmu ".

Až po rokoch totiž zistil, že nebol žiadnou sirotou, ale bol svojej slobodnej matke úradmi odobratý. Považuje to za "inštitucionalizované bezprávie" a vážne poškodenie svojich ľudských práv, informovala agentúra APA.

"Moje individuálne ľudské práva boli niekoľko rokov porušované tým najhorším spôsobom. Som obeťou inštitucionálne vykonávaného bezprávia," povedal médiám muž, ktorého meno nebolo podľa rakúskych zákonov zverejnené.

Opiera sa pritom o posudok odborníka na historické právo Horsta Schreibera z innsbruckej univerzity. Prípad podľa neho preukazuje nadväznosť povojnových rakúskych zákonov starostlivosti o mládež na nacistické zákony a praktiky.

Muž sa narodil slobodnej matke z radov nemeckých vysídlencov z Maďarska, otcom bol americký vojak. Hoci mená oboch rodičov boli v dojčenskom ústave v Linzi do príslušných dokumentov riadne zapísané, Hornorakúsky úrad starostlivosti o mládež to vedome ignoroval a od polovice 60. rokov vo všetkej dokumentácii chlapca viedol ako úplného sirotu. So svojou matkou sa tak stretol a prvýkrát ju objal až v úplnej dospelosti. Teraz sa muž cíti hlboko poškodený.

Orgány mu už predtým priznali odškodné 20.000 eur ako zmierlivé gesto pre obeť skoršieho násilia a prostredníctvom hajtmana Jozefa Pühringera prisľúbili, že vec znovu preskúmajú. Po podaní žaloby sa však situácia zmenila.

Komisia na ochranu obetí oznámila, že vo veci nepodnikne nič až do rozhodnutia súdu. Ak však žaloba skutočne znie na médiami uvádzaných 1,6 milióna eur, "nevidím vyhliadky žalobcu ako príliš nádejné," povedala agentúre APA príslušná úradníčka krajinskej vlády Antonia Líčkovej.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu