Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Turistov nepustili na diskotéku, začali hádzať na policajtov fľaše

Lloret de Mar Zobraziť galériu (2)
Lloret de Mar (Zdroj: Wikipedia)

MADRID - Dvadsať zatknutých výtržníkov, 22 zranených, z toho deväť policajtov - taká je bilancia nočných potýčok mladých turistov s políciou v španielskom prímorskom letovisku Lloret de Mar. Zahraničných návštevníkov v oblasti Costa Brava rozzúrilo, že ich nepustili na diskotéku, kde mal vystúpiť známy holandský DJ Tiësto. Pouličná bitka, ktorá nebola v poslednej dobe jediná, pobúrila miestne úrady, ktoré sa obávajú možnej straty povesti tejto obľúbenej turistickej lokality.


Impulzom pre výtržnosti v stredu v noci sa podľa agentúry DPA stal výpadok klimatizácie v jednej z veľkých diskoték v Lloret de Mar. Jej prevádzkovatelia nechali otvoriť núdzové východy, aby sa návštevníci mohli dostať na čerstvý vzduch; zároveň sa ale pri vchode nakopil dav mladých, ktorí sa ešte chceli pretlačiť do sály, ktorá mala kapacitu pre 1800 ľudí.
    
Keď nakoniec polícia zablokovala vchod a nikoho na diskotéku už nepúšťala, začali stovky sklamaných mladých ľudí hádzať na policajtov pivné fľaše, rozbíjať policajné vozy, zapaľovať odpadkové kontajnery a ničiť reklamné cedule. Medzi zadržanými je údajne 13 Francúzov a traja Nemci.
    
S policajtmi sa asi 400 mladých turistov - prevažne Francúzov a Talianov - stretlo už cez víkend. Nahnevalo ich, že diskotéky v Lloret de Mar zatvárajú o štvrtej hodine ráno a oni potom nemôžu pokračovať v zábave.
    
"Budeme musieť pozmeniť náš turistický model," povedal starosta Lloret de Mar Roma Codina. Výtržnosti pripísal "nasávacej a lacnej turistike". Niektoré lokály vraj ponúkajú mladým ľuďom alkoholické nápoje mizernej kvality za veľmi nízke ceny. "To už nepripustíme," vyhlásil Codina. Okrem toho chce posilniť policajnú prítomnosť v diskotékových štvrtiach a v prípade nutnosti inštalovať na uliciach kontrolné kamery.
    
Tŕňom v oku sú starostovi predovšetkým mladí návštevníci z južného Francúzska, ktorí v Lloret de Mar prehýria noc, z opice sa vyspia v aute a hneď odídu domov. Chce preto zakázať nocovanie v osobných vozidlách. Katalánsky minister vnútra Felipe Puig oznámil, že bezpečnostné sily budú v budúcnosti tvrdšie postupovať proti vyčíňaniu turistov. "Niektorí cudzinci si myslia, že si môžu u nás dovoliť veci, ktoré by im doma neprešli," povedal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu