Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Breivikov idol konečne odhalil svoju identitu!

Peder Jensen alias Fjordman
Peder Jensen alias Fjordman

OSLO - Politický idol nórskeho atentátnika Andersa Behring Breivika píšuci pod prezývkou Fjordman, ktorého protiislamskými názormi sa vrah 77 ľudí inšpiroval, vo štvrtok prvýkrát odhalil svoju totožnosť a od útokov svojha stúpenca sa rozhodne dištancoval.

Tridsaťšesťročný Peder Jensen z mesta Alesund, ktorý je veľmi plodným bloggerom publikujúcim na rôznych extrémne pravicových webových stránkach, je v Breivikovom 1500-stranovom manifeste spomínaný ako jeho "najobľúbenejší súčasný spisovateľ" a je tam tiež údajne 111-krát citovaný.

Fjordman zaujal Breivika natoľko, že mu atentátnik v rokoch 2009 až 2010 napísal niekoľko e-mailov, v ktorých ho žiadal o osobnú schôdzku. Jensen ale vtedy odmietol.

"Neviem, prečo mal o to záujem, ale odmietol som. Nie kvôli jeho extrémistickým názorom, ale preto, že mi pripadal nudný ako predavač vysávačov," vysvetlil svoje rozhodnutie blogger, ktorý sa rozhodol vystúpiť tento týždeň z anonymity, a ktorého fotografiu dnes uverejnil nórsky denník Verdens Gang.
    Polícia Jensena vo štvrtok niekoľko hodín vypočúvala ohľadom jeho predpokladaných kontaktov s atentátnikom. Skromne pôsobiaci Jensen, ktorý sa s ohľadom na situáciu chce odteraz po istú dobu skrývať, vraj vyjadril zdesenie nad tým, že mal na Breivika taký vplyv.

Jensen ďalej vyhlásil, že nikdy nebol členom žiadnej politickej strany, po ukončení vojenskej služby sa nedotkol zbrane, a že v budúcnosti už nikdy prezývku Fjordman nepoužije. "Nechcem byť spájaný s Breivikom a jeho hroznými činmi," povedal.
   
  

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu