Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Vládnu štvrť Osla zasiahla mohutná explózia, najmenej 7 obetí!

Situácia v Osle po bombovom útoku Zobraziť galériu (17)
Situácia v Osle po bombovom útoku (Zdroj: SITA)

OSLO - Mohutná explózia včera otriasla centrom nórskej metropoly Osla a poškodila niekoľko vládnych budov vrátane úradu premiéra Jensa Stoltenberga. Polícia už potvrdila, že explodovala bomba. Explózia si podľa predbežných správ vyžiadala najmenej sedem mŕtvych a mnoho zranených.

Tlaková vlna poškodila niekoľko vládnych budov vrátane úradu nórskeho premiéra Jensa Stoltenberg. Ten vo svojej kancelárii nebol a podľa nórskych médií je v poriadku a v bezpečí. Výbuch rozbil väčšinu okien v sedemnásťposchodovej budove, kde sídli úrad predsedu vlády. Poničené boli aj blízke budovy ministerstiev, vrátane protiľahlého ministerstva ropného priemyslu, ktoré zachvátil požiar.

V niektorých budovách zostali uviaznutí ľudia. Pre televíziu BBC to potvrdil štátny tajomník nórskej vlády Kristian Amundsen. Podľa jeho slov išlo o najhoršiu situáciu, akú doteraz Nórsko zažilo. Médiá uvádzali, že vo vládnej štvrti sú ešte viaceré nevybuchnuté bomby - hovorilo sa najmenej o dvoch.

Nálož explodovala pravdepodobne v aute

Spravodajca Reuters videl pred sídlom vlády zdemolované auto; výpovede svedkov vraj naznačujú, že mohla explodovať nálož umiestnená v aute. Evakuované boli vládne budovy aj pracovisko popredných nórskych denníkov a agentúry NTB. Novinári z denníka Aftenposten informujú o zakrvavených ľuďoch, ktorí ležali na ulici.

Do postihnutej oblasti vyslali odborníkov nórskej armády. Nórsky parlament evakuovali, politikov previezli do priestorov, chránených pred bombami. Polícia vyzvala ľudí, aby centrum mesta opustili. Nórsky rozhlas NRK zatiaľ potvrdil dve obete, polícia však informovala o viacerých mŕtvych.

Okolie uzavreli v obavách pred ďalšími explóziami. V uliciach boli sutiny a nad centrom nórskeho hlavného mesta sa vznášal dym.

Stoltenberg uviedol, že pravdepodobne sú všetci nórski ministri v poriadku. Na radu polície však nepovedal, kde sa nachádza. Situáciu označil za "veľmi vážnu". Dodal, že je priskoro povedať, že výbuch bol teroristickým útokom.

 

Viaceré budovy sú evakuované

Nórska polícia nariadila aj evakuáciu hlavnej železničnej stanice v Osle. Evakuovali tiež televíziu TV2, kde sa podľa denníka Dagbladet našla podozrivá taška.

Ulice boli v dobe explózie relatívne prázdne, nakoľko je dnes v Nórsku sviatok a mnoho obyvateľov metropole vyrazilo na víkend, prípadne sú na dovolenkách.

Nórsko, člen NATO, sa v minulosti stalo niekoľkokrát terčom vyhrážok radikálnych islamistov kvôli nórskej vojenskej prítomnosti v Afganistane. Tento druh násilia sa však škandinávskej krajine doteraz vyhýbal.

Ministerstvo zahraničných vecí SR zatiaľ nemá informácie, že by pri dnešnom výbuchu utrpeli zranenia aj Slováci. Potvrdil to hovorca rezortu Ľuboš Schwarzbacher.

Streľba na ostrove Utoya

Ozbrojenec prezlečený za policajta zastrelil v piatok večer najmenej 84 ľudí na ostrove Utoya pri Osle, kde sa konalo stretnutie mládežníckej organizácie vládnej Strany práce.

Nórsky denník VG na svojej internetovej stránke informoval, že okolo seba divoko strieľal mladý muž, oblečený ako policajt. Po streľbe ozbrojenca polícia zatkla. Oznámil minister spravodlivosti Knut Storberget. "Podľa našich informácií je Nór. Neviem o ňom príliš veľa," povedal Storberget na tlačovej konferencii.

Kto je za útokmi?

Muž, ktorý v prezlečení za policajta zabil v mládežníckom tábore neďaleko Osla najmenej 84 ľudí, je pravicového zmýšľania a má protimoslimské názory. Uviedla to nórska polícia po zadržaní útočníka, ktorý sa dáva do súvislosti aj s piatkovou explóziou priamo v centre nórskej metropoly Oslo, kde zahynulo sedem ľudí a ďalší boli zranení. Motív jeho činu nie je zatiaľ jasný.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu