Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Lufthansa ako prvá začala lietať na biopalivo

Ilustračné foto
Ilustračné foto

FRANKFURT NAD MOHANOM - Lufthansa ako prvá letecká spoločnosť začala dnes využívať biopalivá v rámci pravidelnej komerčnej prevádzky. Počas šesťmesačného obdobia testovania očakáva, že sa jej podarí znížiť emisie CO2 o 1500 ton. Okrem zníženia emisií chce Lufthansa skúškami zistiť aj vplyv biopaliva na motory.

Európske aerolínie sa snažia čo najrýchlejšie začať s využívaním biopaliva vo svojich strojoch, aby obmedzili produkciu skleníkových plynov. Minulý mesiac podpísali s producentmi biopalív a Európskou komisiou dohodu, v rámci ktorej by sa do roku 2020 mali vyrobiť pre letecký priemysel 2 milióny ton biopalív.
      
Pri testovaní používa Lufthansa na poháňanie jedného z motorov lietadla Airbus na pravidelnej linke medzi Frankfurtom a Hamburgom zmes tvorenú 50 % klasického paliva a 50 % biopaliva. To vyrába firma Neste Oil z oleja semien jatrophy a ľaničníka siateho a zvieracieho tuku. Pre cestujúcich sa však podľa firmy nič nemení, počas letu nepostrehnú žiadny rozdiel oproti lietadlu používajúceho konvenčné palivo.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu