Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Tisícky Grékov štrajkujú proti úsporným opatreniam

Atény sa ponorili do 48-hodinového štrajku Zobraziť galériu (7)
Atény sa ponorili do 48-hodinového štrajku

ATÉNY - V Grécku sa v utorok začal 48-hodinový štrajk proti úsporným opatreniam vlády. Koná sa v čase, keď má parlament hlasovať o novom balíku úsporných opatrení, ktorý vláda navrhla v záujme konsolidácie verejných financií.

V Aténach pochodovalo k parlamentu okolo 20-tisíc demonštrantov, ktorých v centre strážilo približne 5-tisíc príslušníkov polície. Ďalších 7-tisíc ľudí sa zišlo v druhom najväčšom meste Solúne.

V popoludňajších hodinách sa v hlavnom meste vyskytli už aj sporadické zrážky, pričom polícia proti mladým ľuďom hádžucim kamene pred ministerstvom financií použila omračovacie granáty a slzotvorný plyn. Celkovo však demonštrácie prebiehajú pokojne. V dôsledku štrajku je v krajine ochromená doprava, úrady a banky sú zatvorené a dokonca nemocnice fungujú v úspornom režime.

Grécka vláda v stredu schválila plán zníženia verejných výdavkov na roky 2012-2015 ako aj zákony, ktoré umožnia jeho realizáciu. Kabinet tak urobil krátko po tom, čo grécki poslanci vyslovili dôveru novej, pozmenenej vláde premiéra Geórgiosa Papandréoua.

Zoškrtanie výdavkov bolo hlavnou podmienkou pre ďalšiu pomoc od Európskej únie a Medzinárodného menového fondu. Vláda chce do roku 2015 ušetriť 28 miliárd eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu