Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

V Grécku chystajú ďalší generálny štrajk

Protestujúci Gréci pred parlamentom
Protestujúci Gréci pred parlamentom (Zdroj: SITA)

ATÉNY - Grécke odbory vyhlásili na 28. a 29. júna generálny štrajk. Reagujú tak na chystané prejednávanie a schvaľovanie programu úspor, ktoré požaduje eurozóna. Pôjde už o štvrtý generálny štrajk v tomto roku, tentoraz predĺžený na 48 hodín.

O vyhlásení štrajku rozhodli už pred niekoľkými dňami, ale presné dátumy stanovili až po stredajšom oznámení termínov prerokovania úsporného programu v parlamente.

Ku štrajku sa tiež pripojí odborová organizácia štátnych zamestnancov ADEDY a skupina Grékov, ktorí od 25. mája kempujú na protest proti vládnym úsporám pred parlamentom.

Pre cestovný ruch je najzásadnejší rozsah štrajku. Najväčšie komplikácie spravidla prináša štrajk leteckých dispečerov, uviedol hovorca českej cestovnej kancelárie Fischer Dan Plovajko. Väčšina turistov ale mieri na grécke ostrovy, kdežto štrajky sa odohrávajú v pevninskej časti krajiny. Turisti sa podľa Plovajka rozhodne nemusia obávať, že by štrajkoval personál hotelov alebo iní zamestnanci v cestovnom ruchu, pretože tí sú na prítomnosti zahraničných turistov existenčne závislí.

Štrajky v Grécku mali väčšinou za následok oneskorovanie letov, dopravcovia preto charterové lety operatívne presúvajú na časy pred začatím a po ukončení protestov. Obvykle grécka strana zahraničného dopravcu o obmedzeniach v letovej prevádzke informuje deň vopred.

Kontroverzný úsporný rozpočtový plán pre Grécko na roky 2012-2015 je podľa gréckej vlády a gréckych veriteľov podmienkou pre vyplatenie 12 miliárd eur, ktoré sú piatou splátkou z celkových 110 miliárd eur, ktoré krajine priznali štáty eurozóny a Medzinárodného menového fondu vlani v máji. Zelenú by mala platba dostať 3. júla pri stretnutí štátov eurozóny v Luxemburgu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu