Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Euro sa zotavuje aj napriek prehĺbeniu gréckej krízy

Ilustračné foto
Ilustračné foto

FRANKFURT NAD MOHANOM - Euro aj napriek prehĺbeniu gréckej dlhovej krízy pokračuje v zotavovaní. V rannom obchodovaní sa spoločná európska mena predávala po 1,4430 USD, čo je približne o pol centa viac než v pondelok (13.6.) večer. Dolár teda stál 0,6930 eura.

Európska centrálna banka (ECB) stanovila v pondelok napoludnie referenčný kurz na 1,4354 (v piatok: 1,4486) USD/EUR.

To znamená, že zníženie ratingu Grécka agentúrou Standard & Poor's (S&P) nemalo negatívny vplyv na kurz eura. S&P v pondelok večer znížila hodnotenie úverovej bonity krajiny na CCC, čo je už osem stupňov v špekulatívnom pásme a momentálne predstavuje najnižší rating na svete. Grécko bude podľa agentúry zrejme musieť reštrukturalizovať svoj dlh formou, ktorú S&P považuje za vyhlásenie platobnej neschopnosti.

Navyše, S&P ponechala výhľad ratingu Grécka negatívny, čo znamená, že do 12 až 18 mesiacov sa očakáva jeho ďalšie zníženie. Rating Atén teda už nemá ďaleko k ratingovej známke D, ktorá signalizuje platobnú neschopnosť.

Medzi ratingovými agentúrami, ECB a nemeckou spolkovou vládou rovnako ako vládami niektorých ďalších krajín eurozóny existuje spor týkajúci sa zapojenia súkromných investorov do druhého záchranného balíka pre Grécko. Dnes sa v Bruseli stretnú na mimoriadnom zasadaní ministri financií eurozóny, ktorí budú rokovať o pomoci Aténam. Informovala o tom agentúra DPA.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu