Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Gangstra a brata vplyvného politika chytili po 16 rokoch!

James
James "Whitey" Bulger

LOS ANGELES - Jedného z desiatich najhľadanejších zločincov, presláveného bostonského gangstra Jamesa "Whiteyho" Bulgera (81), zadržala americká FBI po 16 rokoch. Gangstra obviňujú z celého radu ťažkých zločinov vrátane 19 vrážd.

Ako napísala agentúra AP, zločina zadržali po 16 rokoch na úteku spolu so svojou priateľkou Catherine Greigovou neďaleko Los Angeles.

Bulgera, ktorý bol hlavou gangu Winter Hill, sa podarilo nájsť vďaka informácii získanej vo verejnej kampani, ktorú nedávno vyhlásila FBI. Tá počas rokov, ktoré uplynuli od jeho úteku v roku 1995, čelila verejnej kritike, že nevyvíja dostatočné úsilie na jeho dolapenie. Za jeho nájdenie bola vypísaná odmena vo výške dvoch miliónov dolárov, za informácie o jeho priateľke 100 tisíc dolárov.

Podľa žalobcu Bulger utiekol, keď ho varoval agent FBI John Connolly, ktorý z neho o dvadsať rokov skôr urobil informátora FBI. Agenta v roku 2002 odsúdili za vydieranie a chránenie Bulgera a jeho spolupracovníka Stephena "Strelca" Flemmiho, taktiež informátora FBI.

Gangster poskytoval miestnej FBI informácie o svojom hlavnom rivalovi v oblasti Bostonu v čase, keď bolo jednou z hlavných priorít FBI zničenie miestnej mafie. Okrem vrážd je obvinený zo sprisahania za účelom vraždy, distribúciu drog, prania špinavých peňazí a vydierania.

Bulger, ktorý bol na zozname najhľadanejších osôb Spojených štátov spolu s Usámom Bin Ládinom, je starším bratom Williama Bulgera, jedného z najvplyvnejších politikov štátu Massachusetts, predsedu tamojšieho senátu a neskôr prezidenta Massachusettskej univerzity. Williamovi sa mnoho rokov darilo dištancovať sa od činov svojho brata, ale po nátlaku nakoniec musel z funkcie prezidenta univerzity odstúpiť v roku 2003.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu