Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Varovanie tajnej služby: Mafiánsky atentát na Spišiaka!

Smrť Spišiaka si mala objednať mafia Zobraziť galériu (4)
Smrť Spišiaka si mala objednať mafia

BRATISLAVA - Policajný prezident Jaroslav Spišiak mal viackrát na mále. Tvrdí totiž, že podsvetie sa ho viackrát v minulosti pokúšalo fyzicky zlikvidovať. Dokonca jej v tom mal pomáhať aj vysokopostavený policajt, ktorý mal na starosti práve boj s mafiou.

Spišiak informácie o plánovaných vraždách prezradil v rozhovore pre .týždeň v súvislosti s obvineniami šéfa SNS Jána Slotu. Ten už niekoľko týždňov kritizuje šéfa policajného prezídia. Spišiak vyhlásil, že v roku 2005 podsvetie plánovalo a pripravovalo jeho vraždu. “Vyšetrovalo sa to na základe nezávislých informácií rôznych spravodajských služieb,” tvrdí Spišiak. Neskôr ho chcel údajne zlikvidovať Ľudovít Sátor, objednávateľ vraždy desiatich pápayovcov v dunajskostredskom bare Fontána z roku 1999.

“Sátor rozhodol, že ma unesú a na neznámom mieste zabijú, aby mohli šíriť, že som sa vyplašil a skrývam sa niekde vo svete. Zrejme ma zachránilo len to, že po voľbách 2006 som musel odísť do civilu,” hovorí Spišiak. V čase, keď bol okresným riaditeľom v Dunajskej Strede, si údajne u Sátora objednal jeho likvidáciu aj policajt, ktorý mal na prezídiu riadiť akcie proti mafii. “Samozrejme, že sa to ututlalo.” Sátor vraj podľa medializovaných informácií nežije, no stále je medzinárodne hľadaným zločincom. Objavili sa aj informácie, že sa stále ukrýva v zahraničí.

Pápaya vyzval na férovku

Vražda pápayovcov sa odohrala práve v čase, keď bol Spišiak okresným šéfom polície. Práve šéf SNS Slota obvinil Spišiaka, že s bossom podsvetia Tiborom Pápayom mali kamarátsky vzťah. Spišiak to odmieta. “Osobne som s Pápayom hovoril len raz – keď vykrikoval v bare a ja som ho vyzval na férovku,” uviedol Spišiak, podľa ktorého by od Slotu za hrubé osočovanie mohol vysúdiť veľa peňazí. “Keď sledujem pána Slotu, ako hovorí podobné veci, vidím mu strach v očiach a neistotu. Buď je to nútený hovoriť, alebo ho niekto dezinformuje. Ten človek je v strese, pretože sa niečoho veľmi bojí,” myslí si policajný prezident.

Trnka ho potopil

Podľa Spišiaka vymyslelo podsvetie aj konštrukciu, že zobral úplatok 300-tisíc korún. Prípadom sa zaoberala aj polícia, ktorá potvrdila, že ide o podvrh. Keď chcel však vyšetrovateľ trestne stíhať ľudí z podsvetia, ktorí Spišiaka krivo obvinili z korupcie, zabránil mu v tom generálny prokurátor Dobroslav Trnka. “Dozorujúcej prokurátorke zobral spis a zakázal jej konať,” tvrdí policajný prezident. Spišiak odvtedy nedôveruje generálnej prokuratúre pod vedením Trnku. “Ak nie je prokuratúra schopná rýchlo a spravodlivo konať v prípade policajného viceprezidenta, ktorý bol evidentne krivo obvinený podsvetím, ako jej možno veriť, že bude rýchlo a spravodlivo rozhodovať v iných kauzách?,” pýta sa policajný prezident. Spišiak súhlasí, že verejná voľba generálneho prokurátora, o ktorom by mal parlament hlasovať v piatok, je zápasom o charakter štátu. “V trestnom konaní závisí od generálneho prokurátora všetko,” dodal policajný prezident.

Generálna prokuratúra sa dnes poobede ohradila voči vyjadreniam policajného prezidenta. V tlačovej správe odmieta  podozrenia z nekonania v súvislosti s krivým obvinením Spišiaka.  "Zavádzajúce a klamlivé vyjadrenia policajného prezidenta Jaroslava Spišiaka v týždenníku .týždeň považuje za snahu politizovať prácu orgánov činných v trestnom konaní riadiacimi funkcionármi Policajného zboru pred voľbou generálneho prokurátora, čo je viac ako zrejmé," uvádza sa v stanovisku, ktoré poskytla hovorkyňa generálneho prokurátora Jana Tökölyová. Len škoda, že prokuratúra nekonkretizovala v čom Spišiak klamal.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu