Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

NATO o útoku na líbyjských povstalcov: Bol to omyl

Štvrtkový letecký útok
Štvrtkový letecký útok (Zdroj: SITA)

TRIPOLIS/BRUSEL - Severoatlantická aliancia oznámila, že jej štvrtkový letecký útok na pozíciu líbyjských povstalcov na východe krajiny neďaleko mesta Adžedábíja bol uskutočnený omylom.

Vyjadrenie NATO sa nezmieňuje o počte zranených či mŕtvych, no aliancia vyjadrila ľútosť nad "možnými stratami na životoch či zraneniami, ktoré mohol tento nešťastný incident spôsobiť".
      
Líbyjskí povstalci hneď vo štvrtok informovali o 16 zranených bojovníkoch a celú akciu si vysvetlili ako zrejmý omyl zo strany NATO. Ich hovorca vtedy povedal, že útok sa uskutočnil neďaleko dediny Amrír Gabs, približne 30 kilometrov severozápadne od Adžedábíje - kľúčového mesta pri bašte povstalcov Benghází, ležiacej na východe krajiny.
      
Útok povstalcom zničil šesť polododávok plných protilietadlových zbraní.
      
NATO je pod tlakom, aby vystupňovalo svoju vojenskú operáciu v Líbyi a pomohlo dostať situáciu na východnom fronte zo slepej uličky. Nálety aliancie pomáhajú udržiavať rovnováhu medzi silami vernými vodcovi Muammarovi Kaddáfímu a povstalcami vo východolíbyjských mestách.
      
NATO už aj skôr zasiahlo povstalecké pozície. Aliancia priznala, že je ťažké rozoznať povstalecké sily a Kaddáfího vojská v púštnom teréne, kde obe strany používajú podobné vozidlá.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu