Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Požiadavka Mladiča: Chce, aby mu obhajobu zaplatilo Srbsko

Ratko Mladič
Ratko Mladič

BELEHRAD - Z vojnových zločinov obvinený Ratko Mladič požiada Srbsko o zaplatenie svojich výdavkov na obhajobu pred Medzinárodným trestným tribunálom pre bývalú Juhosláviu (ICTY). Informoval o tom dnes belehradský denník Blic.

"Otázku výdavkov na Mladičovu obhajobu a, pravdepodobne, aj na návštevy jeho rodiny v Haagu predložíme vláde v Belehrade a necháme ich rozhodnúť, či pomôžu svojim občanom," uviedol právnik Miloš Saljič.

Mladič podľa neho požiada o finančný príspevok aj vládu Republiky Srbskej v Bosne. Srbsko má zákon o spolupráci s haagskym tribunálom, ktorý sľubuje finančnú pomoc obžalovaným, ktorí sa súdu dobrovoľne vzdajú, čo Mladič neurobil.

Bývalého veliteľa bosnianskosrbskej armády zatkli v máji v Srbsku po takmer 16 rokoch ukrývania. Následne ho vydali medzinárodnému súdu.

V krátkom čase musí Mladič oznámiť mená svojich obhajcov. Podľa Saljiča pôjde o trojčlenný tím, z ktorého jeden právnik bude pôsobiť v Haagu, ďalší bude zbierať dôkazy v Srbsku a tretí v Bosne.

Pred súdom by sa mal Mladič objaviť 4. júla. Obžalovaný je z genocídy a iných zločinov spáchaných na bosnianskych Moslimoch počas bosnianskej vojny z rokov 1992-95. V prípade uznania viny mu hrozí doživotný trest.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu