Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Extrémisti chcú vyštvať Rómov z Maďarska, tvrdí televízia

ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
ilustračné foto

BUDAPEŠŤ – Štáb francúzskej verejnoprávnej televízie France 2 navštívil výcvikový tábor pravicových extrémistov na juhu Maďarska a v komentári uviedol, že ultrapravicová skupina Betyársereg chce z krajiny vyštvať Rómov.

„Kým pápež Benedikt XVI. požiadal Európu, aby nezabúdali na Rómov zavraždených v nemeckých koncentračných táboroch, v Maďarsku, ktoré je predsedajúcou krajinou Európskej únie, polovojenské organizácie pravidelne ohrozujú a obťažujú rómske spoločenstvá,“ cituje z reportáže maďarský denník Népszabadság.

Jeden zo skupiny Betyársereg anonymne pre France 2 povedal, že nikdy nemal problémy s Rómami, jednoducho ich nenávidí, pretože sa nedokážu prispôsobiť. Podľa názoru ďalšieho člena extrémistov je potrebné nasledovať plán Nemcov, ktorý vypracovali počas druhej svetovej vojny a treba Rómov z krajiny vysťahovať. Hovorca skupiny Zsolt sa otvorene priznal k rasizmu, je totiž presvedčený, že Rómovia „majú kriminalitu v génoch“.

Televízia pripomenula prípady vrážd Rómov v Maďarsku a navštívila aj miesta, kde sa konali pochody extrémistov. V rómskej osade v Gyöngyöspate oslovil štáb predsedu miestnej rómskej samosprávy Jánosa Farkasa, podľa ktorého v obci neboli žiadne vážnejšie trestné činy, ktoré by odôvodnili prítomnosť polovojenských organizácií.

Farkas pripustil, že aj medzi Rómami sú zlí ľudia, takisto, ako v rôznych vrstvách spoločnosti existujú ľudia so sklonmi k zločinnosti. Vyjadril názor, že extrémna pravica zneužíva predsudky voči Rómom na volebné ciele.

Extrémne pravicové Hnutie za lepšie Maďarsko-Jobbik získal vlani v parlamentných voľbách 16,8 percentný výsledok. Populistická vláda Viktora Orbána týždne čakala, kým odsúdila rasistické pochody, komentovala France 2 a dodala, že pod medzinárodným tlakom maďarská vláda sprísnila kontrolu polovojenských organizácií, ale nezakázala ich.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu