Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ohniskom črevnej nákazy môže byť reštaurácia v Lübecku!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

BERLÍN - Ohniskom nákazy črevnej baktérie, ktorá spôsobila vážne ochorenia v Nemecku, by mohla byť nemenovaná reštaurácia v severonemeckom Lübecku. Špekulujú o tom nemecké médiá. Doteraz neznáma mutácia baktérie je podľa lekárov zrejme nejjedovatejším typom E.coli, aký sa kedy u ľudí objavil.

Zatiaľ čo nemecké úrady naďalej varujú pred konzumáciou čerstvej zeleniny a najnovšie štúdie Inštitútu Roberta Kocha podozrenie tento zdroj podporuje, európske referenčné laboratórium v ​​Ríme zdôraznilo, že jej analýzy také podozrenie nepodporujú.

Severonemecký regionálny denník Lübecker Nachrichten s odvolaním na ministerstvo na ochranu spotrebiteľa informuje, že možným ohniskom infekcie by mohla byť jedna reštaurácia v prístavnom meste Lübeck.

Reštauráciu, v ktorej sa vraj nakazilo hneď 17 ľudí, údajne už navštívili mikrobiológovia z Kochovho inštitútu. "Dodávateľský reťazec by možno mohol podať rozhodujúci dôkaz, ako sa pôvodca dostal do obehu," cituje list mikrobiológa z Kielerskej univerzitnej kliniky Wernera Solbacha.

Spravodajský server jetzt.de informoval, že v Lübecku 12. až 14. mája bývalo 34 členiek odborového zväzu pracovníkov vo finančníctve, pričom najmenej osem žien z tejto skupiny sa baktériou EHEC nakazilo a jedna uz zomrela.

Odborníci oslovení agentúrou Reuters uvádzajú, že mutácia baktérie zvanej Enterohemoragická Escherichia coli (EHEC) produkuje veľmi jedovatý toxín spoločne s nezvyklým biologickým "lepidlom", ktoré jej umožňuje dobre sa uchytiť v ľudských črevách. Nemecké úrady dnes oznámili, že za posledné dva dni sa v krajine novo nakazilo 200 ľudí.

Na vine však nemusí byť nevyhnutne konzumácia čerstvej zeleniny, pred ktorou úrady varujú. "Varovanie ohľadom konzumácie zeleniny je neoprávnené, pretože laboratórne rozbory neumožnili podporiť hypotézu, že infekcia má pôvod v kontaminovanej zelenine," citovala rímske laboratórium agentúra AFP.

Laboratórium tiež potvrdilo, že testy definitívne vyvrátili pôvodné podozrenie nemeckých úradov, že baktériou boli kontaminované uhorky. Zdôraznilo tiež, že infikovaniu sa dá predísť dodržiavaním obvyklých hygienických pravidiel.

Nové štúdie nemeckého Inštitútu Roberta Kocha v Berlíne naopak podľa agentúry DPA varovania pred zeleninou podporujú. Kým napríklad hlávkový šalát pred nakazením zjedlo 84 percent pacientov, pri reprezentatívnej vzorke 2100 zdravých osôb to bolo len 47 percent. 

V Nemecku na črevnú chorobu ochorelo 1733 osôb. Lekári varujú, že 520 nakazených môže byť ohrozených na živote, pretože by im mohli kvôli chorobe zlyhať obličky.

Nebezpečnému ochoreniu v Nemecku zatiaľ podľahlo 18 osôb, jednu obeť hlási aj Švédsko. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) oznámila, že choroba sa vyskytla v 12 štátoch a väčšina nakazených boli ľudia, ktorí nedávno navštívili severné Nemecko. To je aj prípad americkej turistky, u ktorej chorobu objavili lekári v Česku.

Nemecké ministerstvo zdravotníctva tiež zopakovalo, že sa stále nepodarilo objaviť zdroj baktérií. Úrad však naďalej odporúča, aby sa ľudia v severnom Nemecku vyhýbali surovej zelenine, najmä uhorkám, paradajkám a šalátu. Hovorca ministerstva tiež podotkol, že úrady stále predpokladajú, že zdrojom nákazy nebolo mäso ani mliečne výrobky.

Testy tento týždeň vyvrátil pôvodné podozrenie nemeckých úradov, že kontaminované boli uhorky z južného Španielska. Strach spotrebiteľov ale viedol k prepadu predaja španielskej zeleniny a tamojším poľnohospodárom hrozí, že budú po Nemecku požadovať odškodné.

Španielsko odhaduje hospodárske straty svojich zeleninárov na 200 miliónov eur. Nemecko teraz podľa Madridu žiada Európsku úniu, aby zorganizovala pomoc španielskym farmárom.

Rusko vo štvrtok kvôli nákaze zaviedlo úplný zákaz dovozu čerstvej zeleniny z EÚ. Ruský premiér Vladimir Putin dnes povedal, že Moskva bude o zrušenie zákazu uvažovať až potom, čo bude únia poznať zdroj nákazy.

Podľa agentúry Reuters vyvolala epidémia prudké zvýšenie dopytu po krvnej plazme, ktorej zásoby sú podľa Červeného kríža v Nemecku nedostatočné.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu