Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Už aj Libanon zakázal dovoz zeleniny z EÚ

BEJRÚT - Libanon sa stal v piatok ďalšou krajinou, ktorá v reakcii na črevnú epidémiu v Európe zakázala dovoz zeleniny pochádzajúcej z Európskej únie.

Ako uviedol pre tlačovú agentúru AFP libanonský minister pôdohospodárstva Husajn Hadždž Hassan, rozhodnutie sa týka "všetkých druhov zeleniny z Európy", pričom podľa neho nehrozí nedostatok na trhu, keďže krajinu v dostatočnej miere zásobujú domáci pestovatelia a dovozcovia zo Sýrie a Jordánska. Embargo takmer okamžite odsúdila Európska komisia, ktorá ho označila za "neprimerané".

Podobne sa vyjadrila aj v prípade Ruska, ktoré zakázalo dovoz čerstvej zeleniny z členských krajín EÚ vo štvrtok. Úrady v Nemecku, kde epidémia vyvolaná baktériou Escherichia coli (E. coli) vypukla, pritom stále nepozná zdroj nákazy. Pôvodný predpoklad, že baktéria sa do Nemecka dostala na španielskych šalátových uhorkách, sa nakoniec nepotvrdil.

Nemecký Inštitút Roberta Kocha v piatok uviedol, že v Nemecku zaznamenali v prvých júnových dňoch takmer 200 nových prípadov ochorenia, čím počet nakazených stúpol na 1733. Spomedzi nakazených doteraz zomrelo 17 ľudí v Nemecku a jedna osoba vo Švédsku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu