Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Toxická baktéria superlepidlom pumpuje jedy!

Baktéria E.coli si vyžiadala už 18 obetí Zobraziť galériu (2)
Baktéria E.coli si vyžiadala už 18 obetí

BERLÍN/CHICAGO - Baktéria, ktorá spôsobila črevné ochorenia v Nemecku, je podľa lekárov zrejme najjedovatejším typom E.coli, aký sa u ľudí kedy objavil. Odborníci tvrdia, že produkuje veľmi jedovatý toxín spoločne s nezvyklým biologickým "lepidlom", ktoré jej umožňuje dobre sa uchytiť v ľudských črevách.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) skôr potvrdila, že kmeň baktérie E.coli, ktorý chorobu spôsobil, sa nikdy predtým neobjavil. Podľa organizácie baktéria mimoriadnu kombináciu génov, kvôli ktorej nákaza nebezpečnejšie následky.

"Kvôli kombinácii 'lepidla' z iného druhu E.coli a shiga-toxínu je tento kmeň baktérie nezvyčajný," povedal Reuters americký lekár Robert Tauxe. Vďaka "lepidlu" sa podľa neho baktéria dokáže uchytiť na stenu čreva a pumpovať do tela nositeľa jedy, ktoré spôsobujú krvácavé hnačky a zvracanie.

Tauxe ďalej podotkol, že súčasná epidémia oveľa horšie následky ako doteraz najväčšia v Nemecku v roku 1993. Vtedy sa nebezpečná baktéria rozšírila z reťazcov rýchleho občerstvenia, nakazilo sa 700 ľudí a štyria z nich zomreli.

Krvácavé hnačky sa v Nemecku vyskytli u viac ako 1200 ľudí, chorí prihlásení aj z ďalších európskych krajín. Celkom v Európe kvôli črevnej nákaze zomrelo najmenej 18 osôb.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu