Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Nové zistenie: Za nákazu vraj nemôžu uhorky!

Infikovaná zelenina
Infikovaná zelenina (Zdroj: SITA)

HAMBURG - Baktérie EHEC, ktoré objavili v Hamburgu na šalátových uhorkách zo Španielska, podľa všetkého nemajú na svedomí rýchlo sa šíriace črevné ochorenie. To si už v Nemecku vyžiadalo 15 obetí a vo Švédsku život jedného z pacientov. Vyplýva to z výsledkov laboratórnych testov, ktoré dnes zverejnili v severonemeckom meste.

Prítomnosť baktérií EHEC na dvoch španielskych uhorkách sa síce potvrdila, avšak ide o iný sérotyp baktérií ako ten, ktorý spôsobuje súčasnú epidémiu.

"Nádej, že sa nám podarí objaviť zdroj nákazy sprevádzanej komplikáciami v podobe hemolyticko-uremického syndrómu (HUS) sa tak, žiaľ, nenaplnila," uviedla dnes hamburská senátorka pre zdravotníctvo Cornelia Prüferová-Storcksová.

Podľa jej slov bolo však napriek tomu správne zverejniť informáciu o prítomnosti baktérií na uhorkách už skôr. Bolo by nezodpovedné neinformovať o dôvodnom podozrení, dodala.

Popri pokračujúcom pátraní po zdroji nákazy sa bude venovať teraz pozornosť aj príčine kontaminácie dvoch spomínaných uhoriek, pretože baktérie EHEC predstavujú bez ohľadu na sérotyp vždy zdravotné riziko.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu